Scuipatul – reprobabil. Ruperea de realitate la fel

| 25 mai, 2014

Sâmbătă, în timpul unei vizite în portul Constanța în timpul căreia a participat la decorarea navei şcoală "Mircea", președintele României Traian Băsescu a fost implicat într-un mic incident. La coborârea de pe vas, şeful statului a fost scuipat în faţă, de la o distanţă foarte mică, de un bărbat din mulţime.

Persoana a fost imobilizată imediat de către ofiţerii SPP, în timp ce şeful statului s-a şters cu mâna pe faţă, apoi a continuat să vorbească cu câţiva oameni din mulţimea adunată în terminalul de pasageri al Portului Constanţa. După ce a stat de vorbă cu oamenii preţ de aproximativ două minute, preşedintele s-a urcat în maşină şi a plecat din port. Conform unor surse din rândul anchetatorilor, bărbatul, Adrian Zglobiu, are 39 de ani, este şomer şi este din Constanţa.

Trecând peste detaliile evenimentului și peste modul în care fiecare dintre noi se raportează la actualul lider de la Cotroceni, Traian Băsescu reprezintă, deși deseori nu se comportă ca atare, cea mai înaltă instituție a statului român. Astfel, gestul constănțeanului devine cât se poate de reprobabil, deoarece el demonstrează că societatea românească încă mai are de lucrat în ceea ce privește cultura politică. Inclusiv premierul Victor Ponta, poate cel mai mare adversar al lui Traian Băsescu din prezent, a ținut să își exprime dezprobarea față de gestul bărbatului de 39 de ani, apeciind că "din pucntul meu de vedere - nu mă puteţi bănui că am vreo simpatie pentru domnul preşedinte - dar acest gen de manifestări trebuie să fie condamnate şi sancţionate".

În schimb, un comportament la fel de reprobabil este și cel al anumitor politicieni care fac parte din opoziția loială șefului statului, care au ales să exploateze momentul într-o cheie electorală. Primul care a făcut acest lucru a fost Adrian Papahagi, care la câteva ore după incident a postat pe Facebook următorul comentariu: „La asta se rezumă programul politic, esența doctrinară, viziunea pentru România a PSD: un scuipat, o flegma. Fiindcă asta reprezintă PSD, asta e chintesența lipicioasa a acestei grupari infracționale, securist-mafiote: un scuipat în fața românilor, o flegmă grețoasă.” Lui i-a urmat Elena Băsescu, fiica cea mică a președintelui utilizând și ea Facebook-ul pentru a declara că "incidentul de la Constanţa arată până unde poate ajunge mizeria morală a unui partid de infractori, hoţi, corupţi, incompetenţi şi oameni fără Dumnezeu aşa cum sunt cei de la PSD".

Din foarte multe puncte de vedere, oamenii din jurul șefului statului ar fi avut mai mult mai mult de câștigat dacă se rezumau la comentarii de genul celui făcut de Victor Ponta sau nu spuneau nimic. În schimb, Adrian Papahagi și Elena Băsescu demonstrează din nou cât de rupți sunt de realitate, venind cu teorii conspiraționiste și uitând un lucru esențial despre modul în care țara a fost condusă de idolul lor politic. Există mulți români pe care măsurile de austeritate puse în practică de Traian Băsescu și Emil Boc i-au lovit din plin, ducându-i în pragul disperării și din partea cărora ne putem aștepta la gesturi de tipul celui de sâmbătă, oricât de condamnabile ar fi. Acest fapt nu intră însă în calculele oamenilor care sunt trup și suflet alături șefului statului, care se încăpățânează să creadă în mod eronat că au dreptate și că vina aparține în totalitate adversarilor lor politici.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ