SE POATE! Află cum să plătești PUȚIN întreținerea LA IARNĂ

| 25 sep, 2014

Daca platesti agentul termic in sistem pausal, este cazul sa te gandesti serios la montarea repartitoarelor de caldura pentru a face economie la factura de intretinere care va veni la iarna.

Specialistii Elsaco Brunata, firma specializata si autorizata care se ocupa cu vanzarea si montarea repartitoarelor de costuri, ne spun tot ce trebuie sa stim despre montarea si utilizarea corecta a acestor dispozitive.

Repartitoarele reprezinta dispozitive electronice ce cuantifica numarul de unitati de temperatura care trec printr-un calorifer.
Repartitoarele sunt de doua tipuri: cele care tin cont de temperatura exterioara (cea inregistrata in camera) si cele care tin cont de temperatura caloriferului. Majoritatea modelelor de repartitoare sunt preprogramabile si au in componenta un display digital unde se afiseaza consumul instantaneu si precedent.  Exploatarea repartitoarelor de costuri se poate realiza numai de catre persoane juridice autorizate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice.

 

Iti pui repartitoare daca vor si vecinii
Daca minimum 80% din locatarii unui imobil, care locuiesc in apartamente racordate la sistemul centralizat de caldura, doresc contorizarea agentului termic, asociatia de proprietari incheie un contract de prestari servicii cu o firma specializata si autorizata care va monta repartitoarele. Ulterior, fiecare proprietar va trebui sa incheie un contract de montare si de vanzare - cumparare a repartitoarelor. Practic, omul va trebui sa plateasca robinetii termostatici, repartitoarele si mana de lucru pentru fiecare calorifer in parte.


Sunt contorizat! De ce platesc mai mult?
Multi nu folosesc repartitoarele corespunzator. Oamenii nu inchid termostatul cand deschid geamurile, lipesc obiecte de mobilier langa calorifer, usuca haine pe el, lasa termostatul setat pe temperatura maxima. Exista situatii cand se inchide robinetul unui calorifer aflat intr-o camera nefolosita in ideea in care factura va fi mai mica. Numai ca, respectiva camera poate avea un perete comun cu un apartament incalzit. In acel moment, caldura din vecini patrunde in camera neincalzita, temperatura de aici creste putin, iar repartitorul inregistreaza. Sunt si repartitoare care inregistreaza caldura degajata de calorifer. Cu cat caloriferul e mai mare, cu atat costurile vor fi mai mari. Trebuie stiut faptul ca blocul in care locuiesti are la subsol un repartitor martor care inregistreaza consumul total de agent termic al imobilului. Factura la caldura indica un consum mai mare din cauza pierderilor care se produc. Rezultatul? Fiecare familie e obligata sa plateasca o cota parte din aceste pierderi.

Invata sa le folosesti corect!

Daca ai montate repartitoare de caldura, trebuie sa respecti niste reguli pentru a nu-ti incarca foarte mult factura la iarna. Uite cum sa procedezi!


Aeriseste corect!
Inchide robinetii termostatici inainte de a deschide ferestrele. 10-15 minute sunt suficiente pentru ca aerul proaspat sa intre in apartament fara a risipi caldura din camere. In tot acest timp, robinetul se va regla pe pozitia antiinghet, dupa care se va reveni la starea initiala.


Regleaza diferentiat temperatura
Redu temperatura caloriferului inainte de a pleca de acasa.  Important:  nu lasa camerele sa se raceasca complet pentru ca energia pentru reincalzire iti va umfla factura.


Nu acoperi caloriferul
Asigura-te ca in fata caloriferelor nu exista draperii groase sau mobila.  In cazul in care ai piese de mobilier asezate in fata caloriferului, pastreaza o distanta de 30 cm.


Curata caloriferul
Pentru a te asigura ca energia e folosita eficient si economic, curata si aeriseste regulat caloriferele.


Protejeaza repartitorul
Protejeaza repartitoarele impotriva deteriorarii si a patrunderii lichidelor in interior (in special repartitoarele montate in baie). Consulta un specialist pentru a vedea daca nu este oportuna montarea unor sisteme pentru echilibrarea instalatiilor de incalzire. Astfel, calitatea distributiei agentului termic in cladire va creste si vei inregistra chiar si o scadere a cantitatii de energie consumata.

Dispare sistemul de PLATA tip pausal

Pe 4 august a intrat in vigoare legea 121/2014 privind eficienta energetica. Potrivit acesteia, pana la data de 31 decembrie 2016 toate apartamentele racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica trebuie sa fie dotate cu repartitoare de caldura si apometre. Practic, locatarii vor fi obligati sa monteze aceste dispozitive fie in propriile locuinte fie pe scara blocului, in dreptul apartamentelor.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ