Se vinde vila lui Ceauşescu din Predeal: Prețul de pornire este de 300.000 de euro

| 29 ian, 23:35

Casa de licitații Artmark Historical Estate a scos la licitație două vile ce au aparținut familiei Ceaușescu. Este vorba despre vila de la Predeal, cu un preţ de pornire de 300.000 de euro,  şi de cea de la  Cula Greceanu, estimată între 400.000 şi 500.000 de euro.

Vila "Vânătorul" din Predeal are un teren de 1.350 metri pătraţi, opt camere şi o suprafaţă de 322 de metri pătraţi. Vila a fost ridicată în a doua jumătate a anilor '20, în zona sportiv-turistică Cioplea şi a fost reşedinţa de iarnă a profesorului Teodor Vasilescu. Construită în stil tradiţional, ce aminteşte de casele cu cerdac din zona muntenească, vila "Ceauşescu" avea să primească acest supranume ca urmare a utilizării ei de Nicolae Ceauşescu în perioada 1950-1958, când reşedinţa se afla în administrarea Ministerului Forţelor Armate. În acea perioadă, Nicolae Ceauşescu, în grad de general-maior de armată, îndeplinea funcţiile de ministru adjunct la Ministerul Apărării Naţionale şi Şef al Direcţiei Superioare Politice a Armatei. Astfel, vila devenea prima reşedinţă de protocol din Predeal pe care a avut-o Nicolae Ceauşescu înainte de preluarea puterii depline. După 1965, vila de protocol trece în administraţia Întreprinderii Economice de Odihnă, ieşind de sub juristicţia Ministerului Apărării chiar în anul în care Nicolae Ceauşescu devenea secretar general al Partidului Comunist Român (PCR), scrie ZF.

De asemenea, în categoria proprietăţilor istorice este scoasă la vânzare Cula Greceanu de la Măldăreşti-Vâlcea, cea mai veche atestată şi una dintre cele mai spectaculoase din România. Clădirea istorică este înscrisă în patrimoniul cultural-naţional şi face parte din Complexul Muzeal Măldăreşti, care include şi Cula Duca şi Casa Memorială I.G. Duca. În prezent, după aproape 500 de ani, cula este neschimbată pe dinafară. Intrarea se face printr-o uşă masivă de stejar, cu zăvoare şi druguri de fier, care străpung zidurile. Construcţia îmbină armonios un privdor înalt şi câteva uşi de stejar, trei arcade trilobate şi turnul de apărare, unde se ajunge numai urcând pe-o scară mobilă acţionată de o sfoară. În odaia adiacentă se regăseşte trecutul Măldăreştilor, unde Olga Greceanu, urmaşa stăpânilor culei, a pictat în 1934 fresce din istoria familiei. Proprietatea este scoasă la vânzare cu un preţ de pornire de 400.000 de euro.

loading...

Ştirile orei

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ