Secretarul general adjunct al CE: În acest an nu va fi ridicat MCV

| 12 ian, 17:35

În acest an nu va fi ridicat Mecanismul de Cooperare şi Verificare, a declarat joi, la Bucureşti, secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou.

"Acum urmează să prezentăm raportul pe 2016 şi am fost de acord să cooperăm pentru următoarea fază a anului viitor, dar în acest an nu se va întâmpla (ridicarea MCV - n.r.), este deja gata raportul. Următorii paşi depind de ceea ce am spus. Am venit aici să transmit mesajul că dorim o colaborare strânsă pentru a ieşi de sub MCV, dar aceasta depinde de munca Guvernului, a Parlamentului, de îndeplinirea tuturor criteriile stabilite, ca reformele să fie sustenabile şi nu reversibile. Cred că suntem de acord că trebuie să lucrăm împreună pentru a atinge acest obiectiv", a afirmat Paraskevi Michou, după o întâlnire cu reprezentanţi ai Legislativului. 

Ea a precizat că a venit să cunoască noul Guvern şi noul Parlament, dar şi pentru a transmite că raportul MCV va fi finalizat cel mai probabil în această lună. 

"Nu am venit pentru concluzii, am venit în acest moment să văd noul Guvern, noul Parlament, este foarte recent. După cum ştiţi, suntem în procesul de a finaliza raportul MCV şi am venit pentru a transmite mesajul că raportul va fi finalizat cel mai probabil în această lună. Am venit aici să spun că este nevoie să continuăm progresele", a adăugat Paraskevi Michou. 

Oficialul european a subliniat că finalizarea MCV depinde de Guvernul României şi de Parlament. 

"După cum ştiţi, anul acesta ne vom uita la ultimii 10 ani - la lucrurile bune şi rele întâmplate, progresele făcute, dar avem nevoie ca progresele să continue şi am spus că trebuie să lucrăm împreună. Ceea ce Comisia şi preşedintele Juncker ar dori să vadă este să lucrăm pentru finalizarea MCV, dar acest lucru depinde de Guvernul României şi de Parlament în a accelera, a merge în direcţia corectă şi nu reversibilă, de a merge mereu înainte şi nu înapoi", a adăugat oficialul CE. 

Întrebată dacă raportul MCV este numai pozitiv, aceasta a menţionat că sunt şi progrese, dar şi paşi înapoi. 

"Nu. Când am spus progrese făcute în ultimii zece ani m-am referit la instituţiile pe care le-am văzut construite, la structurile deja încorporate în sistem. Am văzut în aceşti zece ani, de asemenea, şi paşi înapoi şi asta este ceea ce vrem să evităm în viitor. Nu pot acum să spun cum va arăta raportul, pentru că nu este finalizat, dar când mă uit la ultimii zece ani, în unele zone sunt foarte mari progrese, în alte zone sunt progrese, în câteva zone pot fi paşi înapoi şi încercăm să punem la dispoziţie instrumentele pentru a merge în direcţia progreselor", a subliniat secretarul general adjunct al Comisiei Europene. 

La întâlnirea cu Paraskevi Michou au participat preşedinţii Comisiilor juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, Eugen Nicolicea, respectiv Şerban Nicolae, precum şi vicepreşedintele Camerei Rovana Plumb. 

Secretarul general adjunct al Comisiei Europene s-a întâlnit, joi dimineaţă, cu ministrul justiţiei Florin Iordache. Acesta a declarat că România prezintă toate condiţiile pentru ca în 2017 Mecanismul de Cooperare şi Verificare să fie încheiat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ