Secretele culinare ale japonezilor. De ce sunt slabi şi trăiesc 100 de ani

| 13 ian, 2014

Secretele celor mai sănătoşi oameni de pe Glob stau în dietă, dar şi în mişcare făcută zilnic, spun medicii, care detaliază câteva dintre acestea.

1. Dieta cu soia, peşte şi legume

Japonezii consumă de cinci ori mai multe legume crucifere (varză, conopidă, broccoli) decât orice alt popor. “Acestea au un rol important anticanceros. În plus, mănâncă foarte mult peste oceanic şi alge, bogate în minerale, mai ales iod şi flor şi sunt surse foarte bune de acizi graşi omega-3″, spune specialistul în alimentaţie Corina Zugravu, citată de doctorulzilei.ro.

De asemenea, niponii sunt mari consumatori de soia. “Este bogată în substanţe isoflavone, fitoestrogeni care au acţiune antioxidată şi care fac ca menopauza să se instaleze mai greu la femei, dar şi să fie mai uşor tolerată”, mai explică nutriţionistul.

2. Orez, nu pâine

Orezul e preferat pâinii printre niponi. Pâinea albă are un conţinut caloric mare, ceea ce duce la îngrăşare. În schimb, orezul oferă rapid senzaţia de saţietate.

3. Porţii mici

Tradiţional, japonezii mănâncă în vase micuţe care reduc automat porţia. În plus, forma specială face orice fel de mâncare să pară mult mai atractiv. “Studiile arată că porţiile mari sunt responsabile de obezitate”, avertizează nutriţionistul.

4. Fără prăjeli şi ulei

Nu veţi vedea japonezi prăjind alimentele într-o baie de ulei sau folosind unt în mâncare. Gătesc mai mult la abur sau trag legumele la tigaie să îşi păstreze proprietăţile nutritive.

De asemenea, folosesc în cantităţi mici ulei de canola (rapiţă). Peştele crud pe care îl consumă din belşug prespune însă riscuri.

“Netratat termic peştele poate provoca toxiinfecţii grave. La japonezi e vorba de tradiţie, dar în ciuda faptului că ei au grija ca peştele să fie cât se poate de curat şi proaspăt, tot apar probleme”, se arată îngrijorată Corina Zugravu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 ian, 2014
mihail
Cum adică "trag legumele la tigaie"?
Am găsit pe-aici multe articole interesante, utile.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ