Şefii a patru bănci românești cu capital străin fac presiuni asupra președintelui Iohannis

| 17 dec, 09:04

Președintele Klaus Iohannis este în faţa unei decizii importante: să promulge legea dării în plată, care le-ar permite celor care au credite ipotecare să dea băncii imobilele şi să scape astfel de datorii, sau să o trimită la reexaminare în Parlament. Preşedintele este asaltat de reprezentanţii băncilor, care cer respinderea actului normativ.

Şefii a patru bănci româneşti cu capital străin i-au transmis preşedintelui  Iohannis o scrisoare în care îi solicită acestuia să prevină efectele legii dării în plata asupra sistemului bancar, ei avertizând practic România că pot da statul în judecată în instanţele româneşti, la curţile de arbitraj internaţionale şi în plan european.

Scrisoarea, obţinută de HotNews, este semnată de Andreas Treichl, CEO al Erste Gruop, banca-mama a BCR, Carlo Vivaldi, şef al Diviziei Europa Centrală şi de Est a Unicredit Group, banca-mama a băncii Unicredit din România, Frederic Oudea, presedinte al Federeatiei Europene a Băncilor şi CEO al Societe Generale, banca-mama a BRD, precum şi de Karl Sevelda, CEO al Raiffeisen Bank Internaţional, banca-mama a Raiffeisen din România.

Cei patru şefi de bănci mari din Europa i-au trimis scrisoarea preşedintelui Iohannis pe 1 decembrie 2015, la 5 zile după adoptarea în Parlament a legii.

"În opinia noastră, este încă timp destul pentru a împiedica legea să provoace un real prejudiciu instituţiilor financiare şi economiei României, care ar apărea în mod inevitabil. Suntem încrezători că România va proteja investitorii pe termen lung împotriva unui tratament inechitabil şi incorect, care provoacă un prejudiciu atât de substanţial. Am vrea să vă invităm să reconsideraţi această lege, pentru a evita violarea principiilor fundamentale şi constituţionale ale României, precum şi legile europene. Sperăm sincer că îngrijorările noastre vor fi auzite şi abordate adecvat", i-au transmis cei patru şefi de bănci lui Iohannis, potrivit documentului citat de HotNews.

inchide

"Ne-ar plăcea să evităm să fim forţaţi să luăm în considerare paşi următori în a ne apara investiţiile din România şi am putea evalua acţiuni legale în România, la nivel biletareal (în baza Tratatelor de Investiţii Bilaterale în vigoare) precum şi la nivel european. Cu respect, v-am ruga să luaţi în considerare opinia noastră, iar noi rămânem la dispoziţia Dumneavoastră pentru orice consultări şi discuţii", i-au scris liderii băncilor-mama lui Klaus Iohannis.

"Este mai mult decât probabil că o astfel de interferenţă în contractele comerciale private deja existente să conducă, în mod particular, la deposedarea nejustificată de o proprietate fără nicio compensaţie, la violarea dreptului de liberă circulaţie a capitalului şi la violarea principiului de drept care interzice aplicarea retroactivă a legilor. Considerăm că violarea acestor principii de drept ridică şi o îngrijorare serioasă asupra constituţionalităţii legii. Potrivit estimărilor preliminare ale Băncii Naţionale a României, legea ar avea impact în dauna sistemului bancar, cu potenţiale pierderi de ordinul miliardelor de euro.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ