Şeful Tel Drum, la DNA pentru percheziţia informatică: Contractul şi licitaţia au fost legale

| 22 aug, 11:51

Director general Tel Drum, Petre Pitiş, a venit, marţi, la DNA, pentru a asista la percheziţia informatică a calculatoarelor ridicate de procurori, la intrarea în sediul parchetului, el afirmând că licitaţia pentru staţiile mobile de mixturi asfaltice a fost făcută conform Ghidului.

„Din punctul nostru de vedere, licitaţia a fost întocmită conform Ghidului. (...) Conform Ghidului, eram obligaţi să facem licitaţie publică, ceea ce am şi făcut. Licitaţia publică a fost publicată pe site-ul AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale- n.red.). Putea participa şi firma producătoare şi orice altă firmă. (...)Eu nu pot să vă spun decât că în acel proiect erau mai multe componente. Staţia (mobilă pentru mixturi asfaltice - n.red.) era una dintre componentele proiectului. Noi am scos la licitaţie întreg proiectul. Nu am detalii despre firma care a câştigat, cât a cheltuit pentru fiecare componentă a proiectului”, a spus Pitiş, referitor la acuzaţiile care i se aduc, conform cărora a simulat procedura prin care a achiziţionat staţia mobilă de preparare mixturi asfaltice.

Petre Pitiş a venit la sediul central al DNA pentru a asista la percheziţia calculatoarelor, care au fost ridicate la percheziţii, în urmă cu câteva zile. El s-a declarat încrezător că anchetatorii nu au ce probe compromiţătoare să găsească în unităţile informatice.

„Nu cred că vor fi găsite probe împotriva mea. Depinde ce pot interpreta dumnealor. Noi considerăm că procedura de încheiere a contractului cu AFIR a fost perfect legală şi a respctat normele ghidului de procedură. Poate solicităm un expert, care să ne spună părerea lui. Părerea noastră şi a firmei de consultanţă este că s-au respectat toate normele”, a explicat directorul general Tel Drum.

 

Pitiş a mai spus că este acţionar majoritar al companiei Tel Drum, el avâdn 50% dinte acţiuni, iar de când a preluat societatea, în 2007, Liviu Dragnea nu a avut nicio implicare.

„Deţin 50% dintre acţiunile Tel Drum. Mai sunt alţi cinci acţionari. Între aceştia nu se numără şi nu s-a numărat Liviu Dragnea, din 2007, de când conduc eu firma. El nu a avut nicio legătură cu firma, din 2007, de când eu conduc această societate. Nu avem o relaţie personală, nu l-am întâlnit nici când era preşedinte la Consiliul Judeţean, nu a semnat dumnealui contractele din parte Consiliului Judeţean pe care le-am câştigat la licitaţie. Erau semnate de domnul vice-preşedinte al CJ”, a mai spus sursa citată.

Director general Tel Drum, Petre Pitiş, directorul adjunct, Nedea Florea, şi un angajat al firmei, Mircea Vişan, sunt cercetaţi de DNA pentru obţinere pe nedrept de fonduri europene, alături de ei fiind anchetat şi Ioan Florian, reprezentant al firmei WFA IMPEX SRL. Prejudiciul se ridică la peste patru milioane lei, conform DNA.

Firma Tel Drum, în calitate de persoană juridică, este cercetată pentru obţinere pe nedrept de fonduri europene, iar WFA Impex SRL pentru complicitate la această infracţiune.

Acuzaţiile concrete sunt de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi complicitate la această infracţiune.

Cauza a fost deschisă la sesizarea Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, existând suspiciuni cu privire la activitatea unor firme, care, în cursul anului 2016, ar fi folosit o schemă de obţinere ilicită de fonduri europene prin supraevaluarea preţului unor utilaje.

Este vorba despre achiziţionarea de către Tel Drum a unei „staţii mobile de mixturi asfaltice pentru creşterea competitivităţii economice a SC Tel Drum SA”, finanţarea provenind din fonduri europene, achiziţie făcută în 2015. Ulterior, în 2016, în urma depunerii cererii de rambursare, firma a primit din fonduri europene suma de 4.170.462,5

„A rezultat că, în cadrul proiectului prin care a primit finanţare din bani europeni, SC Tel Drum SA, prin reprezentanţii săi Vişan Mircea şi Petre Pitiş şi cu ajutorul persoanei juridice WFA Impex SRL şi a lui Neda Florea şi Ion Florian, a simulat procedura prin care a achiziţionat staţia mobilă de preparare mixturi asfaltice. Ca urmare a procedurii de achiziţie, a reieşit că ofertantul câştigător este firma WFA Impex SRL. În realitate, această firmă are o relaţie de afiliere cu Tel Drum, ea fiind doar interpusă între furnizorul utilajului şi beneficiarul Tel Drum cu unicul scop de a majora artificial preţul de achiziţie a utilajului şi, pe cale de consecinţă, de a majora suma nerambursabilă obţinută de Tel Drum SA. Mai mult, Tel Drum SA a purtat negocieri directe cu furnizorul, inclusiv în ceea ce priveşte oferta pe care furnizorul urma să o facă firmei WFA Impex SRL şi a oferit firmei câştigătoare SC WFA Impex SRL, informaţii privind procedura de atribuire a contractului de furnizare a bunului, înainte de publicarea anunţului pe site-ul www.fonduri-ue.ro”, conform DNA.

Mai exact, spun procurorii, cererea de rambursare făcută de Tel Drum în februarie 2016, ar fi conţinut „date inexacte cu privire la respectarea regulilor privind achiziţiile publice şi cu privire la conformitatea utilajului cu obiectivele proiectului (având în vedere că utilajului livrat îi lipseau unele componente ce fuseseră menţionate expres în planul de afaceri şi în obiectivul general al proiectului).”

„Beneficiarul proiectului Tel Drum SA a folosit, cu rea-credinţă, documente şi declaraţii false, inexacte şi incomplete, respectiv declaraţiile privind inexistenţa conflictului de interese, deşi exista o relaţie personală între Pitiş Petre, Neda Florea şi Ion Florian şi o relaţie de afiliere între Tel Drum SA şi WFA Impex SRL, documentele privind procedura de achiziţie a utilajului care a fost simulată atât în ceea ce priveşte respectarea regulilor de derulare cât şi în ceea ce priveşte desemnarea ofertantului câştigător şi a preţului.În consecinţă, pe nedrept, societatea comercială Tel Drum SA a obţinut suma de 4.170.462,50 lei reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă din fonduri europene”, precizează sursa citată.

Persoanele cercetate s-au prezentat, în 18 august, la sediul DNA unde au luat la cunoştinţă acuzaţiile.

Tag-uri: Tel Drum
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ