Senat: Ministerul de Externe ne creează imaginea de cea mai coruptă naţiune

| 10 oct, 18:19

Membrii Biroului Permanent al Senatului, liderii grupurilor parlamentare şi preşedinţii comisiilor permanente au avut sâmbătă o întâlnire informală la Snagov, în care au încercat să găsească soluţii la lipsa de încredere cu care se confruntă Parlamentul României.

Problemele care au dus la scăderea încrederii în Parlament şi la crearea unei imagini nefavorabile au reprezentat scopul unei întâlniri informale a membrilor Biroului Permanent al Senatului, liderii grupurilor parlamentare şi preşedinţii comisiilor permanente care a avut loc joi la Palatul Snagov.

"Scopul întâlnirii, iniţiată de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preconizată a fi de tipul 'brain storming', a fost inventarierea problemelor care au dus la scăderea încrederii în Parlament şi la crearea în timp a unei imagini nefavorabile privind activitatea acestuia precum şi găsirea unor soluţii pentru restabilirea încrederii cetăţenilor în Legislativ", informează un comunicat al Direcţiei Presă, Comunicare şi Imagine din partea Cabinetului Preşedintelui Senatului, comunicat remis, sâmbătă, Agerpres.

În cadrul întâlnirii informale s-a făcut propunerea să se dea posibilitatea procedurală a introducerii unor amendamente şi în plen, fapt care va creşte interesul senatorilor pentru lucrările plenului, durata şedinţelor de plen, dar şi interesul public pentru activitatea Senatului.

Discuţiile s-au centrat pe două dintre funcţiile de bază ale Senatului: dezbaterea politică şi controlul instituţiilor subordonate.

Printre problemele dezbătute se numără cea privind expertiza profesională a aparatului de lucru al Senatului, care nu se ridică în multe situaţii la nivelul la care se impune şi, din acest motiv, de multe ori rapoartele venite de la comisiile de specialitate sunt lipsite de consistenţă şi sunt inutile pentru uzul senatorilor.

"Ar trebui redat Senatului rolul de for de dezbatere politică, prin organizarea periodică a unor şedinţe de plen la care să se discute una sau două teme majore, fără ca aceste discuţii să se încheie printr-un vot. În acest sens, s-a dat ca exemplu tema valului de imigranţi care va afecta şi România, care trebuie neapărat dezbătută, dar care lipseşte cu desăvârşire din agenda Senatului", se arată în comunicat.

Pentru îmbunătăţirea imaginii Parlamentului a fost emisă recomandarea ca toate grupurile din Senat să fie mult mai riguroase în privinţa prezenţei senatorilor la şedinţele de plen şi la toate activităţile Senatului, prezenţa urmând a fi unul dintre criteriile pentru alcătuirea viitoarelor liste de candidaţi la alegerile din 2016.

O altă recomandare rezultată din dezbateri s-a referit la expertiza viitorilor candidaţi ai partidelor pentru Parlament, astfel încât comisiile de specialitate să fie alcătuite în următoarea legislatură din oameni politici cu o carte de vizită profesională, cu experienţă şi nu doar pe baza apartenenţei la un partid sau la un grup de interese restrânse.

"Lupta împotriva corupţiei trebuie continuată şi încurajată de Parlament prin atitudine şi prin perfecţionarea legilor privind justiţia în deplin respect al principiului separaţiei puterilor în stat. S-a făcut remarca referitoare la Ministerul de Externe care, prin documentele pe care le pune la dispoziţie înaintea întrevederilor oficiale şi pe care le difuzează în diverse medii, ne creează o imagine externă de cea mai coruptă naţiune. În aceste documentare, MAE ne face un titlu de glorie că demnitari şi înalţi demnitari ai statului român au probleme cu Justiţia sau sunt anchetaţi. În timp ce noi ne lăudăm în exterior cât de corupţi suntem", informează documentul citat.

Senatorii PNL şi cei afiliaţi grupului nu au participat la întâlnire.

"Din considerente care privesc direcţia şi interesele sale politice, grupul PNL a decis să boicoteze această întâlnire, în ciuda faptului că, iniţial, o aprobase la şedinţa BP prin vocea liderului de grup. Ca urmare, senatorii PNL şi cei afiliaţi grupului nu au participat la întâlnire", precizează comunicatul citat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ