Senatorul Sorin Lazăr, trimis în judecată de DNA

| 19 dec, 2014

Procurorii DNA Iași l-au trimis în judecată pe senatorul Sorin Constantin Lazăr, la data faptelor primar al comunei Strunga, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În acest dosar a fost trimis în judecată și Constantin Petrușcă, contabil și persoană desemnată să exercite controlul financiar preventiv în Primăria Comunei Strunga la data faptelor.

În perioada 2008-2009, Sorin Lazăr, în calitate de primar și ordonator principal de credite, fără existența unui angajament legal, a dispus aprobarea, fără nicio bază legală, a plății a peste 10.000 lei, cu titlul de "onorariu participare la licitație" către trei persoane, membrii ai comisiei de evaluare a ofertelor pentru execuția unor lucrări de reparație a drumurilor din localitate.

"Aceste plăți au fost nejustificate și nelegale, deoarece persoanele respective fie aveau prevăzută în fișa postului această activitate ca și atribuție de serviciu, fie nu puteau beneficia de altă formă de retribuire, în afara indemnizației prevăzute de lege pentru această funcție", se arată de DNA într-un comunicat transmis vineri.

Procurorii susțin că Sorin Lazăr a dispus plata a 16.550 lei către alte trei persoane, reprezentând "plată lunară zilieri" (12 rate).

"Aceste plăți s-au efectuat fără existența unui angajament legal care să ateste o obligație pe seama fondurilor publice (contract de muncă, convenție de prestări servicii, sau orice alt act juridic din care să izvorască un raport juridic, care să creeze obligația părților de a presta o muncă, o activitate, un serviciu, respectiv de a plăti o sumă de bani). De asemenea, nu există niciun act care să ateste prestarea vreunor activități (pontaje, recepții ale unor servicii prestate sau orice fel de act care să dovedească prestarea unui anumit serviciu), în folosul unității administrativ teritoriale, de către respectivele persoane", au constatat anchetatorii.

DNA precizează că, în acest caz, nici nu s-a pus problema reținerii și virării unor impozite și contribuții către bugetul statului, persoanele respective fiind pur și simplu gratificate de către primar cu acele sume de bani, fără vreo justificare.

De asemenea, Sorin Lazăr a dispus și plata a aproximativ 5.000 lei, reprezentând premii anuale, în cuantum de 2.638 lei pentru sine și 2.291 lei pentru viceprimarul comunei, sume achitate la 14 ianuarie 2009, după ce aceasta a dobândit calitatea de senator.

"În acest mod, primarul și viceprimarul comunei și-au însușit pur și simplu aceste sume de bani din bugetul local, deși conform prevederilor legale indemnizația lunară era singura formă de remunerare a primarului și a viceprimarului pentru activitatea corespunzătoare funcției. Toate aceste sume de bani au fost avizate de inculpatul Petrușcă, fără existența unui angajament legal și cu încălcarea prevederilor legale", mai menționează DNA.

În cursul urmăririi penale, Primăria Comunei Strunga a comunicat că unitatea administrativ-teritorială nu se constituie parte civilă în procesul penal.

În cauză, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin senatorului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Tag-uri: DNA, Sorin Lazăr
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 dec, 2014
alexandra
Oferte de lucru de seriozitate maxima! Oameni foarte multi lucreaza acum cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ