SCANDALOS: Românii din Marea Britanie, batjocoriţi într-un serial. Reacţia ambasadorului român la Londra

| 18 feb, 21:38

Românii din Marea Britanie au ajuns personaje într-un serial-documentar, difuzat de postul de televiziune Channel 4. În primul episod al documentarului "The Romanians Are Coming" ("Vin românii") a prezentat poveştile a trei români ajunşi în Marea Britanie din perspectiva lor, dincolo de materialele apărute în presă în legătură cu imigraţia. 

Personajul narator al primului episod al documentarului "The Romanians Are Coming" ("Vin românii"), difuzat marţi seara de postul de televiziune britanic Channel 4, este un rom român, Alex Fechete Petru, care povesteşte despre cei 20.000 de români care au ajuns în Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice, relatează The Independent, citat de Mediafax.

"Dar nu vreau să vă mint, sunt unii români care vin fără locuri de muncă sau care nu au unde să locuiască. Şi astfel de romi vă sperie pe voi", afirmă el. Documentarul prezintă tocmai poveştile a trei astfel de persoane. Alex (o persoană diferită faţă narator) este un român care s-a mutat în Marea Britanie din Canada, unde a petrecut câţiva ani. El vorbeşte perfect engleza cu accent canadian şi în prezent lucrează ca agent de salubritate, în timp ce doarme într-o parcare din apropiere de staţia Victoria.

Un alt român care apare în documentar este Sandu, tatăl a nouă copii care a venit dintr-una dintre cele mai sărace zone ale României în căutarea unui loc de muncă, însoţit de fiul său cel mare. "Ei vorbesc atât de prost engleza încât nu înţeleg nici dacă li se oferă de muncă", remarcă naratorul.

Ştefan pare să semene cel mai mult cu sperietoarea din coşmarurile UKIP (partidul antiimigraţie şi eurofob din Marea Britanie - n.r.) . Imediat ce îi intră banii din beneficiile sociale, el îi trimite acasă la familia lui. Când Alex îl întreabă pe Ştefan de unde presupune el că îi vin banii, acesta răspunde la întâmplare: "UE?".Cu cât sunt însă dezvăluite mai multe detalii despre situaţia lui de acasă, operaţia eşuată care i-a lăsat fiica invalidă, cu atât acesta pare un tată care face exact ce ar face orice alt tată în astfel de circumstanţe disperate.

În orice caz, aşa cum subliniază şi naratorul, Ştefan este în minoritate. Mai puţin de 2.500 de români primesc beneficii în Marea Britanie, iar documentarul promite şi alte poveşti reprezentative.

Ambasadorul României la Londra: Sunt suprins şi dezamăgit de documentar

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, se declară "surprins şi extrem de dezamăgit" de modul în care românii din Marea Britanie sunt prezentaţi în documentarul Channel 4, apreciind că prezentarea doar a aspectelor negative este incorectă şi discriminatorie.

"În urma publicării, de către postul de televiziune Channel 4, a sumarului de prezentare a documentarului, Ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga, a transmis o scrisoare producătorului emisiunii, Katie Buchanan, exprimând surprinderea şi dezamăgirea cu privire la conţinutul mesajului de promovare şi, totodată, speranţa că situaţia va fi corectată, că documentarul va avea un conţinut obiectiv şi nu va prezenta o imagine distorsionată a ansamblului comunităţii româneşti din Marea Britanie", potrivit unui comunicat postat pe site-ul Ambasadei României la Londra.

Diplomatul apreciază că imaginile şi fotografiile care promovează acest documentar reflectă "o percepţie distorsionată şi părtinitoare" asupra românilor din Regat şi nu prezintă realitatea socială a acestei comunităţi.

Totodată, Jinga consideră că documentarul prezintă "doar aspectele negative care sunt izolate şi nu sunt reprezentative pentru comunitatea românească", fapt "incorect şi extrem de discriminatoriu".

În plus, diplomatul român susţine că a primit mesaje de la românii din Marea Britanie care şi-au exprimat indignarea faţă de prezentarea făcută de Channel 4 într-o ţară "admirată în întreaga lume pentru modelul său de democraţie şi unde toţi cetăţenii indiferent de naţionalitate, rasă, sex sau religie sunt trataţi cu respect".

loading...

Ştirile orei

DAILYBUSINESS.RO

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 feb, 08:55
~Eu_>
~Umor_Romanesc~
...un_Homor'~Romanesc_~.....!~Hi~Hi~Hi~Hi~!.........
21 feb, 08:51
~Eu_>
~Umor_Romanesc~
..~!_Humor Englezesc versus Homor Romanesc_!~...Prn urmare_:...si ca de obicei suntem din nou tinta reportajelor TV, cotidienelor si a diferitelor fituici de prin Regatul Unit si partial din Franta cind isi mai aduc din cind in cind aminte de Noi_!!..." Vin Romanii " suna titlul lung metrajului difuzat pe un post TV din UK !..si cu o poza sugestiva avindui in prim plan pe conationalii nostrii R'romi_!..prin asociere de imagine !..desi Iidiotii din regat stiu foarte bine ca noi Roamnii avem o alergie destul de ridicata fata de tigani !..toate sondajele o arata !..Daaar pina la urma de cine altcineva sa faca si Ei mistio si bascalie decit de Romani via Gipsy~.....~Do'mni~Lor gentilmeni British', DC nu vreti sa intelegeti si sa acceptati faptul ca precum o musca atunci cind simte de la distanta un RAHAT proaspat si suculent Plin de calorii si enzime isi ia zborul si se duce si se duce pina ajunge la rahatul cu pricina care e o ~DELICATESA~ pt. ea !..tot asa si R'romul nostru de tip mioritic simte de la mii de km distanta aerul boem de tip Londonez si Parisian~..si nu se lasa pina nu ajunge in Regat.._..la cersit si la furat normal_!..la posete !..sau la buzunare !...Asta fiind specialitatea lor de casa_!~...Ok~ei_~!...Vin iar apoi pleaca inapoi !....Bine ! Ei rad de noi Romanii per ansamblu fara sa aiba o baza si o motivatie clara !..Da ! Dar si noi acuma radem de EI deoarece se aproopie cit de curind valul_~_~_~_~...Imi~Imi_!..._Tigidic~Tigidic_!... Pregatitiva Do'mni_LOR`~ Engleji ca_Vin paginii ! Vin barbarii_taietori de capete_!!!..se apropie Evul Mediu cu pasi repezi de malurile Tamisei_!!!_...Valeuuuuu_!!!...chemati inapoi Roamnii-( Ghiaurii_~)_!!!!...Da_Daaaa_~!!~_...Cuuum'_?...Ne pregatim de un Mare Califat in Regat~???~...Halahh_Islamia_!!!_....~Vaaleuuuuuuu vin Uritiii_!!!>~...fugiiiti_~!!>...!!!!!!!!.....Ne primiti si pe noi la Voi in_Rumenia ~??~..."~??~"...Imi'_?.._F.F>~in_gura_!!!!!!!!!!!!!_......Mdehh' !..Dupa cum spun_AM !...un_Homor'~Roman

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ