ŞI TU LE CUNOŞTI! 5 mituri DEMONTATE despre somn

| 19 mai, 2014

Mulţi oameni nu înţeleg importanţa unui somn odihnitor pentru minte şi corp. De cele mai multe ori, preferăm să ne reducem porţia de somn pentru a face alte lucruri în acel interval de timp, considerând că vom recupera cu altă ocazie orele de odihnă. În realitate, lucrurile nu sunt chiar atât de simple

În ultimul timp au fost realizat tot mai multe studii în acest domeniu şi multe dintre ele au venit să „demoleze” o serie de mituri urbane legate de somn care ne pot pune sănătatea în pericol. Despre aceste mituri vorbeşte expertul James B. Maas, autor al cărţii „Sleep for Success!”.

1. Prea mult somn îngraşă

„De fapt, somnul este cea mai bună dietă din lume. Cercetările au indicat că dacă dormi o oră în plus pe noapte, într-o săptămână poţi slăbi 450 de grame”, susţine James B. Maas.

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Colorado, subiecţii care nu au avut parte de somn suficient au mâncat consumat cu 6% mai multe calorii decât cei care au dormit cât au avut nevoie. De ce? Pentru că atunci când nu dormim suficient scad nivelurile de leptină, un hormon care controlează apetitul indicându-i creierului că depozitele de grăsime din corp sunt suficiente cât să producă energia necesară. Mai mult, Maas indică faptul că leptina scade chiar şi atunci când dormim 6 ore de somn. Aşa se explică de ce atunci când nu dormim suficient, tânjim după carbohidraţi.

2. Poţi recupera somnul în weekend

Sigur, un somn odihnitor într-o noapte de sâmbătă poate diminua efectele unei nopţi sau două în care am dormit foarte puţin. Însă, nu este chiar atât de uşor să compensezi lipsa somnului.

„Nu poţi înlocui de-o dată deficitul de somn, fie că vorbim de o noapte pierdută sau de o săptămână în care am dormit puţin. de fapt, refacerea poate dura zile sau chiar săptămâni”, susţine Maas.

3. Îţi poţi condiţiona corpul să aibă nevoie de mai puţin somn

Cunoşti oameni care se laudă că dorm puţin pentru că trupurile lor nu au nevoie de mult somn? Ei bine, atunci este cazul să ştii că ceea ce spun ei nu este adevărat.

„Îţi poţi impune să te trezeşti devreme, însă nu îţi poţi modifica nevoia de somn a corpului”, spune Maas. De fapt, atunci când, pentru o perioadă lungă de timp, dormim mai puţin decât are nevoie corpul, ne facem un mare dezavantaj.

„Există mulţi oameni care spun că avem nevoie de doar cinci ore de domn pe noapte, iar asta e o mare greşeală. Este adevărat că s-ar putea să existe diferenţe individuale şi factori genetici care să te facă să fii unul dintre norocoşii care au nevoie de doar 7 ore de somn. Însă, dacă tu nu faci parte din acest grup restrâns de norocoşi şi te privezi de somn în fiecare zi, s-ar putea ca acest obicei să îţi afecteze unele aspecte ale sănătăţii precum greutatea sau capacitatea de concentrare”, mai adăugat expertul.

4. Un pahar de vin înainte de culcare promovează somnul

Deşi, după un pahar de vin s-ar putea să simţiţi c veţi adormi imediat ce puneţi capul pe pernă, specialiştii spun că, în realitate, consumul de alcool nu ne permite să avem un somn de bună calitate.

„Orice tip de alcool consumat cu mai puţin de trei ore înainte de somn poate perturba faza REM de somn, ceea ce însemnă că nu reuşim să intrăm în cea mai adâncă fază a solului care este critică pentru odihnă”, spune Maas.

5. Este crucial să nu te trezeşti în timpul nopţii

De fapt, este normal să ne trezim noaptea şi să bem apă sau să mergem la toaletă.

Cu toate acestea, este foarte important să reuşim să adormim în maxim 10 minute din momentul în care ne-am trezit. „Dacă ai nevoie de mai bine de 15 minute, pentru a adormi la loc şi rămâi treaz pentru 90 de minute sau chiar mai mult (adică echivalentul a unui ciclu complet de fază REM), atunci se poate spune că somnul vă este întrerupt, iar acest lucru ar putea semnala insomnia”.

 

Sursă: descopera.ro

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ