SIE cumpără maşini pentru spioni. Ce dotări vor avea maşinile agenţilor secreţi

| 13 oct, 20:35

Serviciul de Informații Externe a anunțat pe internet decizia de a cumpăra 25 de automobile noi. SIE va utiliza programul Rabla, urmând să ofere și 25 de tichete corespunzătoare casării unor mașini vechi.

Bugetul alocat de Serviciul de Informații Externe pentru achiziţia a 25 de automobile noi se ridică la  1.389.435.25 lei plus TVA.

Pe lângă acești bani, SIE va folosi și 25 de vouchere Rabla, rezultate din casarea unor mașini vechi.

Pentru cumpărarea noilor automobile, SIE a organizat o licitație publică, așa cum prevede legea. La licitație s-a prezentat un singur ofertant, firma Renault, care a fost declarată câștigătoare a licitației, scrie românialibera.

Din datele publicate pe Internet, rezultă că SIE va plăti pentru fiecare mașină o sumă de circa 12.350 de euro, plus TVA, plus un tichet Rabla, ceea ce reprezintă un preț destul de bun.

Potrivit caietului de sarcini, noile automobile Renault vor avea tracțiune integrală, cutie de viteze manuală și un motor Diesel cu clasa de poluare “minim Euro 5”.

Întrucât SIE a impus ca automobilele să fie noi, produse în anul 2015, rezultă că ele vor fi Euro 6, deci nu pot fi suspectate că încalcă vreo normă de mediu (scandalul emisiilor de noxe se referă doar la mașini Diesel Euro 5).

Noile mașini ale SIE vor avea cinci locuri, viteza maximă de cel puțin 160 de kilometri la oră și vor putea străbate vaduri (albii de râu) de 35 de centimetri adâncime – suficient pentru un James Bond român.


Aparent, mașinile oferite de câștigătorul licitației ar putea fi Renault Kadjar.

Caietul de sarcini al licitației a inclus și câteva prevederi ce pot părea excesive. De exemplu, în mod ciudat pentru un șofer angajat al SIE, mașinile trebuie să aibă documentație tehnică de exploatare în limba română, precum și asistență la parcarea cu spatele  - deși un șofer profesionist se descurcă și fără o asemenea asistență.

Mașinile vor avea vopsea metalizată. Nu se oferă detalii despre culoarea acestora.

În caietul de sarcini nu s-au impus dotări speciale, caracteristice unui serviciu de informații, acestea urmând probabil a fi montate, ulterior livrării mașinilor, chiar de angajații SIE.

Tag-uri: masini, renault, SIE
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ