SIF Muntenia a cumpărat cu 33 de milioane de euro un pachet de 4% din acţiunile Băncii Transilvania

| 22 apr, 2014

SIF Muntenia a cumpărat vineri un pachet de 4,07% din acţiunile Băncii Transilvania (TLV) de la Bank of Cyprus, plătind 150,3 milioane de lei (33,69 milioane de euro).

Potrivit portofoliului raportat pentru finalul anului trecut, SIF Muntenia mai deţinea 0,21% din capitalul băncii.

Bank of Cyprus a vândut vineri pentru 368,1 milioane lei (82,5 milioane euro) aproape 10% din acţiunile Băncii Transilvania către SIF-uri, un alt cumpărător fiind SIF Moldova (SIF2), care a preluat 3,5% din titluri, în schimbul a 128,9 milioane lei (28,9 milioane euro).

În urma operaţiunii, participaţia SIF Moldova a crescut la 8,53% din acţiunile Băncii Transilvania.

Bank of Cyprus a vândut 9,99% din acţiunile Băncii Transilvania prin trei deal-uri realizate în şedinţa bursieră de vineri.

Bank of Cyprus a preluat 9,7% din acţiunile BT în 2009, pentru 58 milioane euro, iar în acelaşi an şi-a majorat participaţia până aproape la 10%.

Cyprus Mail scria în luna septembrie că autorităţile române şi cipriote anchetează preluarea a 9,7% din acţiunile Băncii Transilvania de către Bank of Cyprus, în 2009, după apariţia unor noi dovezi în acest caz, o delegaţie română urmând să se deplaseze în Cipru.

Deal-urile prin care a fost transferat pachetul de 9,99% din acţiunile Băncii Transilvania au fost realizate la ora 16:17, la preţul de 1,67 lei/acţiune, cu 7,73% sub ultima cotaţie de joi din piaţa principală, de 1,81 lei/acţiune.

La cotaţia la care au fost realizate deal-urile, Banca Transilvania este evaluată la 3,684 miliarde lei (826 milioane euro).

Activitatea Bank of Cyprus, cea mai mare bancă din Cipru, a fost oprită mai mult de patru luni anul trecut, parte a unei restructurări a întregului sector bancar cipriot, una dintre condiţiile impuse de statele zonei euro şi FMI în schimbul unui program de ajutor financiar. Cipru a închis, conform planului, a doua mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank, iar activele bune au fost preluate de către Bank of Cyprus.

Marfin Bank România a preluat anul trecut de la sucursala din România a Bank of Cyprus depozite în valoare totală de 77 de milioane euro şi active brute de 82 de milioane euro.

Banca Centrală a Ciprului a aprobat în luna aprilie a anului trecut transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus din România, împreună cu lichiditatea şi creditele de retail şi pentru IMM-uri care să acopere valoarea pasivelor, în bilanţul Marfin Bank, instituţie de credit înregistrată în România şi supravegheată de BNR.

Potrivit celor mai recente raportări, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este cel mai mare acţionar al Băncii Transilvania, cu o participaţie de 14,61% din titluri. Printre acţionarii semnificativi se regăsesc preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă (5,06%), şi International Finance Corporation, divizie a Grupului Băncii Mondiale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ