Sindicaliştii RADET ameninţă cu greva: De la 1 septembrie declanşăm conflictul de muncă

| 23 iul, 16:44

De la 1 septembrie ar putea fi declanşat conflictul de muncă, în condiţiile în care, în lipsa banilor, angajaţii nu mai pot ţine sistemul în funcţiune, a anunțat, astăzi, liderul sindicatului din RADET. Ioana Stoica a mai spus că, din cauza stresului, în ultimii doi ani au murit 32 de oameni.

Liderul Sindicatului Liber Independent din Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti a declarat că „oamenii sunt disperaţi”, pe motiv că nu „s-au luat nici salarii, nici bani de scule sau materiale”, iar de multe ori fac reparaţii cu scule sau piese cumpărate din banii lor.

Ioana Stoica a explicat că un sistem ca RADET, care ca mărime „este al doilea după cel al Moscovei”, nu poate să funcţioneze fără bani. Ea a spus că angajaţii sunt foarte stresaţi pentru că îşi dau seama că dacă oamenii nu vor mai avea în locuinţă apă caldă şi căldură, ei vor fi cei învinovăţiţi, scrie Digi24.

Liderul sindical a adăugat că, în acest moment, din cauza lipsei de bani, sistemul de termoficare ar putea fi închis oricând, fiind lasat să funcţioneze la capacitatea de numai 30 la sută, pentru alimentarea spitalelor, grădiniţelor, creşelor şi azilelor de bătrâni.

Citeşte şi:  Oprescu, despre subvenția la căldură: Nu mai pot să plătesc jumătate. Nu mai am bani

„Din cauza stresului, în ultimii doi ani am avut 32 de decese. Directorul de producţie a murit cu telefonul la ureche”, a spus Stoica.

Liderul sindical a atenţionat că dacă situaţia financiară în care se află RADET nu se va schimba, la data de 1 septembrie va fi declanşat conflictul de muncă.

„Salariaţii vor să ţină sistemul în funcţiune, dar nu pe banii lor”, a mai spus Ioana Stoica.

RADET a solicitat în instanţă suspendarea executării silite cerute de ELCEN, arătând că, din cauza blocării conturilor, nu poate efectua revizii şi reparaţii la instalaţiile de alimentare cu energie termică a Capitalei.

Cererea de suspendare a executării silite, acţiune introdusă pe calea procedurii ordonanţei preşedinţiale, a fost judecată în 16 iulie şi respinsă de Judecătoria Sectorului 3, decizia fiind însă contestată la Tribunalul Bucureşti.

De asemenea, RADET a formulat şi contestaţie la executare silită, tot la Judecătoria Sectorului 3, urmând să se judece în 25 august.

Suma impusă de Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) prin dosarul de executare este în valoare de 118.146.981,44 de lei, din care 112.226.665,97 de sunt penalităţi de întârziere, care se actualizează în funcţie de rata inflaţiei începând din 19 decembrie 2012 până la data plăţii efective.

De asemenea, din cele peste 118 milioane de lei, 1.130.382,66 reprezintă cheltuieli de judecată, 4.724.742,64 lei este actualizarea creanţei cu indicele de inflaţie (în perioada 19 decembrie 2012 - 31 mai 2015) şi 65.190,17 lei cheltuieli de executare silită, potrivit reprezentanţilor RADET.

Începând din 2014, ELCEN a instituit popriri în cuantum de 100% pe toate conturile RADET Bucureşti, astfel că toţi banii pe care regia îi încasează se duc la creditor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ