Singura întrebare legitimă legată de programul economic al PNL. De unde bani?

| 19 mai, 2014

După măsurile de austeritate extrem de dure promovate de guvernele girate de Traian Băsescu, toată lumea îşi doreşte o majorare a puterii de cumpărare şi o reducere a taxelor. Această dorinţă însă nu poate fi realizată peste noapte, aşa cum propun liberalii.

Cu o săptămână înainte de finalul campaniei electorale şi cu gândul la alegerile prezidenţiale din această toamnă, PNL a adoptat un nou program economic prin care doreşte să rupă gura târgului. Singura problemă a demersului liberalilor este că are un caracter de formă fără fond, în contextul în care propune tot soiul de reduceri fiscale fără însă a explica de unde va face rost de bani.

Nemaiştiind cum să oprească trendul descendent în raport cu intenţia de vot, Delegaţia Permanentă a adoptat vineri cu mare pompă noul program economic pe care liberalii îşi doresc să îl implementeze din această toamnă în cazul în care Crin Antonescu va câştiga alegerile prezidenţiale şi vor reuşi să instaleze un nou guvern susţinut de o majoritate constituită în jurul PNL. Printre măsurile propuse de liberali se numără renunţarea la încheierea unui nou acord cu FMI, scăderea TVA şi a altor impozite şi taxe la 16%, creşterea clasei mijlocii la 50% din populaţiei României şi crearea unei economii competitive.

Măsurile de reducere a taxelor şi impozitelor până la nivelul de 16% pe care liberalii le propun sună bine pe hârtie. Problema este însă că aceştia nu explică concret cum vor lua aceste măsuri şi de unde vor face rost de resursele financiare necesare. Implementarea unor măsuri de plafonare a taxelor fără asigurarea veniturilor necesare riscă să destabilieze bugetul de stat, aruncând ţara într-o criză majoră.

După măsurile de austeritate extrem de dure promovate de guvernele girate de Traian Băsescu toată lumea îşi doreşte o majorare a puterii de cumpărare şi o reducere a taxelor. Această dorinţă însă nu poate fi realizată peste noapte, aşa cum propun liberalii.

În acest sens, trebuie să ne reamintim ce s-a întâmplat după ce guvernul Tăriceanu a început să majoreze veniturile românilor fără a se asigura că măsurile luate sunt şi sustenabile, din punctul de vedere al resurselor bubgetare. O parte din efectele negative pe care România le-a resimţit în perioada crizei economice sunt o consecinţă directă a acestei viziuni bugetar-fiscale iresponsabile.

Având în vedere experienţa negativă a anilor de criză, românii vor privi desigur cu reticenţă un program superficial și profund populist, lipsit de orice ancorare în realitatea bugetară. Prin urmare, în loc să oprească din tendinţa de scădere a intenţiei de vot care afectează în ultima perioadă PNL, liberalii riscă exact contrariul.

Românii s-au săturat până peste cap de măsuri populiste, deoarece au învăţat din propria experienţă cât de periculoase pot fi asemenea propuneri. Ca urmare, în loc să întărească alternativa PNL, programul economic prezentat vinerea trecută de către liberali ar putea să îi coste scump la urne pe liberalii care au îndrăznit să insulte inteligența românilor și să creadă că mai pot să păcălească electoratul cu asemenea demersuri fanteziste.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ