Situaţie de urgenţă la Chişinău: Leul moldovenesc s-a depreciat cu peste 30% faţă de euro în 2015

| 19 feb, 09:43

Situaţia de pe piaţa valutară din Republica Moldova şi contextul economic actual vor fi examinate joi dimineaţă, în cadrul unei şedinţe de urgenţă a parlamentului de la Chişinău, informează agenţia Unimedia, citată de Agerpres.

La această şedinţă vor participa noul premier Chiril Gaburici, al cărui guvern a primit miercuri votul de încredere al parlamentului, ministrul finanţelor Anatol Arapu, ministrul economiei Stephane Christophe Bride, precum şi guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu.

Potrivit Radio Europa Liberă, criza valutară din Republica Moldova va şi fi subiectul audierii, săptămâna viitoare, în faţa Comisiei parlamentare pentru securitate, a şefului Serviciului de Informaţii şi Securitate, Mihai Bălan, care urmează să explice în faţa deputaţilor în ce măsură criza valutară afectează sistemul naţional de securitate. Mihai Bălan va trebui să prezinte şi informaţii cu privire la tranzacţiile dubioase care au avut loc în ultimele luni în sistemul bancar. Audierile se vor desfăşura cu uşile închise.

Republica Moldova se confruntă cu o situaţie tot mai instabilă pe piaţa financiar-bancară, în contextul în care leul moldovenesc s-a depreciat puternic în ultimele zile, ajungând la cea mai joasă cotaţie în raport cu euro şi dolarul de la lansarea sa pe piaţă. De la începutul acestui an, leul moldovenesc s-a depreciat cu peste 30% faţă de dolar şi euro. Pentru stabilizarea cursului monedei naţionale a Republicii Moldova, Banca Centrală a anunţat marţi creşterea ratei de referinţă de la 8,5% la 13,5 %.

Guvernatorul Băncii Centrale, Dorin Drăguţanu, a explicat că principalele cauze care au dus la devalorizarea leului moldovenesc sunt scăderea exporturilor din Republica Moldova, situaţia economică din Federaţia Rusă şi cererea foarte mare de valută.

 

loading...

Ştirile orei

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ