Slovacia va contesta în decembrie cotele obligatorii de migranți la Curtea de Justiție a UE

| 24 noi, 20:06

Slovacia va înainta Curții de Justiție a Uniunii Europene (CEJ) o plângere împotriva deciziei luate de Consiliul european Justiție și Afaceri Interne (JAI) pentru repartizarea prin cote obligatorii a 160.000 de migranți, relatează AFP.

'Ministerul Justiției și reprezentanți ai celorlalte ministere implicate lucrează în prezent la această plângere', ce va fi înaintată oficial către CEJ până pe data de 18 decembrie, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Ministerului slovac al Justiției.

Decizia privind repartizarea migranților extracomunitari între statele membre ale UE a fost adoptată la Consiliul extraordinar JAI din data de 22 septembrie, recurgându-se la un vot prin majoritate calificată pentru ca statele est-europene ce nu au agreat această modalitate să nu o poată bloca. Cei 160.000 de refugiați — proveniți din Siria, Irak și Eritreea, migranții din aceste țări având o rată de acceptare cererilor de azil în UE de peste 75% — vor trebui redistribuiți prin statele blocului comunitar în următorii doi ani, transmite Agerpres.

În plus, cancelarul german Angela Merkel, care a cerut instituirea acestor cote și este sprijinită de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat după acel Consiliu JAI că decizia luată pe 22 septembrie este doar un 'prim pas' către impunerea unor cote permanente pentru redistribuirea tuturor migranților ce vor veni de acum înainte în UE. Potrivit estimărilor ulterioare ale Comisiei Europene, până în anul 2017 circa trei milioane de migranți arabi, africani și asiatici vor ajunge în Europa.

Premierul slovac, Robert Fico, a calificat decizia impusă la Consiliul JAI drept un 'diktat' și a promis că, atât timp cât el va fi prim-ministru, Slovacia nu va primi refugiați, indiferent de consecințe, în condițiile în care mai mulți responsabili europeni, în special de la Berlin, au amenințat țările care nu acceptă aceste cote că le vor fi diminuate fondurile europene.

Această plângere va 'permite rezolvarea a numeroase probleme ce privesc relațiile dintre statele membre suverane și UE, mai ales legat de votarea' deciziilor, a declarat premierul Fico săptămâna trecută, când a confirmat că guvernul său va iniția acest demers la CEJ. Ungaria și Republica Cehă au anunțat de asemenea că vor contesta decizia privind cotele obligatorii de migranți.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ