Şocant! Cum a fost UMILIT Gabriel Cotabiţă de televiziuni

| 15 iul, 16:30

Gabriel Cotabiță a fost umilit de televiziuni mai mult decât de infirmieră. Este concluzia unei analize detaliate realizată de Narcisa Iorga, fost membru CNA, despre cazul fotografiei realizate de o infirmieră cu artistul pe patul de spital.

"Televiziunile care au difuzat imaginile cu artistul aflat sub tratament, fără să protejeze imaginea acestuia prin blurare, se fac vinovate de atingerea demnității sale și dreptului acestuia la propria imagine.”

“Din cele zece televiziuni de top, cu acoperire națională, TVR și Realitatea TV au fost singurele despre care nu am găsit nici un fel de date că ar fi difuzat imaginile. Toate celelalte, au tratat subiectul în emisiunile informative și de divertisment, patru dintre ele încălcând în mod flagrant prevederile legislației audiovizualului”, scrie fostul membru CNA în analiza publicată pe blog.

Citeşte şi:  INCREDIBIL! Fetele lui Gabriel Cotabiţă au vândul imaginile cu tatăl lor, pentru a reuşi să achite tratamentu

Televiziunile care au încălcat legislația audiovizualului sunt Kanal D, Antena 3, România TV, B1 TV. Celelalte televiziuni care au difuzat știrea, anume PRO TV, Antena 1, Prima și Digi 24, au blurat imaginea lui Gabriel Cotabiță.

Sursa ororii a fost Kanal D, scrie fostul membru CNA: “A difuzat știrea difuzată în premieră, exploatând în mod inadmisibil trauma prin care a trecut Gabriel Cotabiță.(…) Editorii Kanal D anunță, în cadrul știrii exclusive că ”în această fotografie apar și alte detalii pe care am ales să le cenzurăm și despre care nu vom vorbi din respect pentru artist și pentru familia acestuia”. Cinism fără margini!”

B1TV, cei mai perverşi

Sub titlul ”Cotabiță vândut de fiice pentru tratament”, B1 TV a difuzat o știre preluată dintr-un tabloid referitoare la un contract încheiat de fiicele lui Gabriel Cotabiță cu paparazzi pentru filmarea artistului când se plimba, zilele trecute, prin curtea spitalului. ”Vânzarea” avea drept scop suportarea tratamentului tatălui lor. B1 TV a folosit astfel notorietatea creată în jurul imaginii scandaloase cu infirmiera, inducând în eroare publicul: contractul era încheiat pentru alte imagini, care nu aduceau în niciun fel de atingere demnității lui Gabriel Cotabiță, ba dimpotrivă.

Chiar dacă în textul știrii se spune că este vorba despre alte imagini decât cele cu infirmiera, publicul nu are timpul necesar să discearnă. Tactica este folosită adesea în presa tabloidă și online pentru atragerea cititorilor, dar o televiziune are alte obligații, pe care însă B1 TV a preferat să le încalce.

De ce nu trebuia difuzată imaginea?


1. Legea audiovizualului obligă radiodifuzorii (societățile care dețin licențe audiovizuale) să respecte drepturile fundamentale ale omului, punând în sarcina acestora responsabilitatea pentru conținutul difuzat. Așadar, televiziunile nu se pot prevala de scuza că au difuzat imagini preluate din presă. Odată ce le-au difuzat, și le asumă.

2. Codul audiovizualului interzice difuzarea informaţiilor şi/sau imaginilor persoanelor aflate sub tratament în unităţile de asistenţă medicală, precum şi a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate. Acestea sunt permise numai cu acordul persoanei aflate sub tratament sau, în cazul în care persoana este fără discernământ, cu acordul familiei sau al aparţinătorilor.

Narcisa Iorga dă ca exemplu pozitiv modul în care Pro TV a tratat subiectul fotografiei.

“Singura televiziune care a prezentat prevederile legii drepturilor pacientului a fost PRO TV, precizând și sancțiunile de care este pasibilă angajata spitalului, în cazul în care le-a încălcat. Restul televiziunilor au preferat să prezinte imaginile brute și nu au făcut-o din lipsă de profesionalism, ci din sete de audiență, fără să țină cont de dreptul fundamental la imagine al lui Gabriel Cotabiță. Cu atât mai jalnic pentru ele”.

Citiţi mai mult pe blogul Narcisei Iorga

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ