Sociopol – Ponta mărește ecartul față de Iohannis

| 26 sep, 2014

Ultimul sondaj despre intenția de vot în alegerile prezidențiale relevă schimbările produse în rândul electoratului în perioada de precampanie. Iohannis se află în pierdere de viteză, înregistrând acum un scor mai mic ca suma procentelor obținute de PNL și PDL în alegerile europarlamentare, în timp ce scorul candidatului PSD a mai crescut ușor față de începutul lunii.

Victor Ponta și-a majorat avantajul față de contracandidați în intenția de vot pentru turul I al alegerilor, potrivit sondajului efectuat de Sociopol în perioada 20-23 septembrie 2014. Premierul își menține scorul de peste 40 de procente, reușind chiar să crească de la 41.1%, cu cât era cotat în sondajul INSCOP de la începutul lunii, la 42% în cea mai recentă cercetare.

În schimb, precampania nu i-a fost deloc favorabilă candidatului ACL, Klaus Werner Iohannis, care continuă să scadă în sondaje. Iohannis beneficia de o intenție de vot de 31.2% în iulie, potrivit INSCOP, în condițiile în care cercetarea respectivă îl includea și pe Mihai-Răzvan Ungureanu (9.6%), care i s-a alăturat lui Iohannis între timp. Datele Sociopol îl poziționează acum pe primarul Sibiului la 26%, cu mai mult de 5 procente sub scorul din iulie și, chiar mai interesant, sub rezultatele cumulate din alegerile europarlamentare ale partidelor pe care le reprezintă! PNL a obținut, în alegerile din mai, 15% din sufragii, iar PDL 12.23%, nemailuând în considerare cei 2.6% obținuți de Forța Civică, formațiunea care a fuzionat între timp cu PDL.

Citește și: Sondaj Gândul: Victor Ponta, pe primul loc în opţiunea românilor la prezidenţiale

Sondajul Sociopol relevă, în mod îngrijorător pentru ACL, faptul că Iohannis nu reușește să mobilizeze nici tot electoratul partidelor care îl sprijină, iar acțiunile sale de campanie nu îi sporesc capitalul electoral, ci, dimpotrivă, îl micșorează.  O posibilă explicație pentru evoluția candidatului ACL este faptul că Iohannis a fost în mare parte necunoscut publicului larg până în momentul în care l-a mazilit pe Crin Antonescu și i-a luat locul în poziția de președinte PNL și candidat la prezidențiale. Abia din momentul când Iohannis a început să organizeze conferințe de presă, să apară la emisiuni televizate și să aibă întâlniri cu alegătorii în teritoriu, oamenii au început să își formeze o imagine despre profilul de președinte pe care acesta îl propune. Și, potrivit sondajelor, cu cât alegătorii îl cunosc mai bine pe Iohannis, cu atât scade în intenția de vot.

Odată cu poziționările lui Iohannis pe temele de interes în această în campanie, au intrat în atenția opiniei publice și aspectele ‘mai puțin plăcute’ ale activității sale politice: afacerile îndoielnice de la aeroportul Sibiu, dosarele de incompatibilitate cu Agenția Națională de Integritate sau cele șase case pe care nici până în ziua de azi primarul nu a reușit să le justifice în mod satisfăcător. În plus, Iohannis și-a dat singur cu stângul în dreptul, autocaracterizându-se drept “politruc” sau încurcându-l pe Dimitrie Bolintineanu cu Spiru Haret. Trecutul său și gafele pe care le face îl trag în jos pe Iohannis și va fi destul de dificil, dacă nu imposibil, pentru candidatul ACL să întoarcă trend-ul pe ultima sută de metri și să mai reducă din ecartul față de Victor Ponta.

Citește și: Sondaj CSCI: VICTOR PONTA ar câştiga detaşat alegerile prezidenţiale

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ