Sondaj: 87% dintre medici refuză gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile

| 02 aug, 17:32

Cei mai mulţi medici din România (87%) care efectuează gărzi au refuzat sau intenţionează să refuze încheierea Contractelor Individuale de Muncă (CIM) pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, aşa cum au fost solicitate în mod public, reiese dintr-un sondaj comandat de Federaţia "Solidaritatea Sanitară" şi dat publicităţii marţi.

Rezultatele cercetării relevă, de asemenea, că, dintre medicii cărora li s-a propus deja semnarea CIM, circa 73% au refuzat să facă acest lucru, majoritatea chiar şi în contextul presiunilor exercitate de conducerea spitalelor. 

Totodată, aproape 10% dintre medici au declarat că li s-a propus încheierea acestor contracte de muncă pentru gărzile suplimentare, iar 6,2% dintre cei chestionaţi au indicat existenţa presiunilor din partea conducerii spitalelor pentru semnarea noilor contracte. 

Conform sursei citate, aproximativ 87% dintre medicii care efectuează gărzi au refuzat sau intenţionează să refuze încheierea CIM pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, aşa cum au fost solicitate în mod public. 

Raportul de cercetare cu titlul "Evaluarea protestului medicilor care efectuează gărzi din perspectiva oportunităţii obţinerii drepturilor solicitate" s-a desfăşurat pe un eşantion format din 1.000 de medici care efectuează gărzi. 

Săptămâna trecută, Federaţia "Solidaritatea Sanitară" anunţa, într-un comunicat de presă, că rezultatul discuţiilor cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii este pozitiv în materie de libertăţi şi cvasi-negativ în materie de drepturi. 

Reprezentanţii Federaţiei susţin că rezultatul discuţiilor prealabile, desfăşurate pe fondul protestelor FSS, poate fi considerat doar un bun început: medicilor le este recunoscută libertatea muncii, respectiv dreptul de a încheia sau nu CIM pentru gărzile suplimentare normei de bază. 

"Cel mai important câştig până acum îl constituie solidaritatea de care au dat dovadă medicii din România prin susţinerea protestelor Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară', acest moment putând fi în continuare un punct de inflexiune atât în evoluţia statutului social al acestei profesii, cât şi în mobilizarea acestora pentru apărarea drepturilor ce li se cuvin. Nu am obţinut până acum toate drepturile legale ale medicilor care fac gărzi. Ţinând însă cont de faptul că am fost doar la momentul unor discuţii prealabile, la care au fost invitate şi organizaţii care nu se aflau în proteste (una dintre ele luptând mai curând împotriva acestor drepturi), considerăm că declanşarea unor negocieri dintre Guvern şi reprezentanţii Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară' are şanse să rezolve cel puţin o partea semnificativă a acestor solicitări", se arată în comunicat. 

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat la ieşirea de la discuţiile avute la Ministerul Sănătăţii pe tema gărzilor medicilor, că până luni (1 augist 2016, n.r.) sindicatele vor avea draftul de modificare a Ordinului 870, cel care reglementează gărzile în România, urmând ca până joi (4 august 2016, n.r.) acestea să facă propuneri suplimentare la ceea ce vor primi, iar până în data de 15 august documentul să fie introdus în dezbatere publică.

Tag-uri: garzi, medici, sondaje, spital
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ