Sondaj CCSB: Băsescu și Ponta cresc în preferințele românilor

| 24 apr, 2013

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, USL ar obține 67% din voturi, potrivit unui sondaj CCSB realizat la comanda Antena 3. Gradul de mulțumire a populației cu privire la activitatea președintelui și a premierului este în creștere.

Datele sondajului arată că, dacă ar avea loc alegeri duminica viitoare, USL ar obține mai multe voturi decât PSD și PNL separat. USL ar câștiga 67% din voturile românilor (în creștere față de alegerile din 2012 – 61%), în timp ce, sedparat, PSD ar obține 38%, iar PNL 22%. PC, al treilea membru al Uniunii, este cotat cu 0% voturi.

PDL s-ar situa pe locul doi în alegeri, cu 13%, urmat de PP-DD cu 8%, UDMR- 4%, PRM- 2%. Tendința de scădere a PDL din ultimele sondaje se menține.

În privința gradului de mulțumire vizavi de activitatea președintelui și a premierului, lucrurile stau astfel: 30% dintre repondenţi sunt mulţumiţi de activitatea preşedintelui Traian Băsescu în cel de-al doilea mandat (în creștere). De activitatea premierului Victor Ponta sunt mulţumiţi 52% dintre repondenți.

Jumătate dintre subiecții sondajului cred că relația dintre președinte și premier este încordată (50% în aprilie, față de 56% în februarie). Proporția celor care cred că cei doi ar trebui să colaboreze mai mult este în creștere, 59% în aprilie, față de 56% în februarie.

Motivele pentru care USl s-ar putea destrăma sunt, în ordine, colaborarea cu politicieni corupţi (64% dintre repondenţi), cooperarea cu Traian Băsescu (48%), numirea în funcţii a unor oameni care i-au fost loiali preşedintelui (47%), atragerea de parlamentari PDL (36%), colaborarea cu alte partide nemembre ale USL pe subiecte punctuale (28%).

Numirea procurorilor șefi de la DNA și Parchetul General a fost de asemenea întrebare în sondaj. Cei mai mulți dintre repondenți (33%) cred că premierul Victor Ponta a avut de câștigat din aceste numiri și doar 20% cred că a avut de pierdut (câștig net 13%). Pe locul doi se situează Traian Băsescu, cu 30% câștig, 21% pierdere (câștig net 9%). În schimb, Crin Antonescu a avut de pierdut din acest subiect: 7% din repondenți cred că a câștigat, iar 28% că a pierdut (pierdere netă 21%).

61% dintre subiecți sunt de părere că prin aceste nominalizări Victor Ponta a vrut să deblocheze situația din justiție. 44% dintre ei s-au declarat de acord cu numirea Laurei Codruța Kovesi pentru postul de șef la DNA de către Victor Ponta din postura de ministru interimar al Justiției, în timp ce împotrivă s-au situat 27%.

Sondajul a fost realizat în perioada 5-11 aprilie pe un eşantion de 1.003 persoane şi are o eroare maxim admisă de +/- 3,1%.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ