Sondaj INSCOP: Aproape o treime dintre români cred că sunt ASCULTAŢI

| 25 feb, 12:37

Mai mult de jumătate dintre români declară că nu ar renunța la o parte din libertățile și drepturile lor pentru a avea mai multă siguranță personală, în timp ce 31,7% ar face-o, relevă un sondaj INSCOP.

Potrivit sondajului, 53,5% dintre români nu cred că telefonul lor a fost ascultat, 30,3% cred acest lucru, în timp ce 16,2% nu știu sau nu răspund.

Pe de altă parte, 53,7% dintre români declară că le este mai teamă de infractori, decât de instituțiile statului, că acestea ar putea să le intercepteze comunicațiile (telefon, email), în timp ce 27% declară că le este mai teamă de instituțiile statului, decât de infractori, că ar putea să le intercepteze comunicațiile (telefon, email). 19,3% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Citeşte şi:  Sondaj INSCOP: Care este partidul în care românii au cea mai mare încredere


Legat de subiectul legilor privind retenția datelor, cartelele pre-pay și securitatea cibernetică adoptate de Parlament și respinse de Curtea Constituțională, 53,4% spun că au auzit de disputa pe această temă, 39,3% spun că nu au auzit de subiect, iar 7,3% nu răspund.

Dintre cei care au auzit de subiect, 53,9% spun că nu au cunoștință despre prevederile celor 3 legi și motivele pentru care au fost respinse de Curtea Constituțională, 43,2% răspund afirmativ, iar 2,9% nu răspund.

Sondajul mai relevă că 70% dintre români au auzit de demisia lui George Maior din fruntea Serviciului Român de Informații (SRI). Potrivit datelor INSCOP, 22,2% nu au auzit despre demisia lui Maior, în timp ce 7,8% nu știu sau nu răspund.


În ceea ce privește motivele demisiei, 35,8% dintre cei 70% de respondenți care au auzit despre demisia fostului director SRI cred că el a demisionat din cauza presiunilor celor nemulțumiți de implicarea SRI în lupta împotriva corupției. 15,6% cred că motivele demisie sunt legate de nemulțumirea față de respingerea de către Curtea Constituțională a legilor privind retenția datelor, cartelele pre-pay și securitatea cibernetică.

11,7% cred că George Maior a demisionat din cauza unor neînțelegeri cu președintele Klaus Iohannis, în timp ce 11,6% pun demisia pe seama dorinței personale de a pleca dintr-o funcție pe care a ocupat-o timp de opt ani. 10,2% spun că este vorba de un alt motiv decât cele enumerate, în timp ce 15,1% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Întrebați ce părere au despre activitatea lui Maior în fruntea SRI în ce opt ani de mandat, 37,2% dintre respondenți au exprimat o părere bună și foarte bună, 30,8% au ales opțiunea nici bună/nici proastă, în timp ce 6,9% declară o părere proastă și foarte proastă. 25,1% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.065 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ