Sondaj INSCOP – de ce își pierde Iohannis busola, iar Băsescu a devenit isteric

| 15 oct, 2014

După o scurtă perioadă în care a avut un profil public ceva mai rezervat, președintele Traian Băsescu a ieșit la atac de o manieră de-a dreptul furibundă, totul culminând cu așa-zisa ”deconspirare” a lui Victor Ponta.

Cine a avut curiozitatea să urmărească emisiunea lui Rareș Bogdan de luni seară în care șeful statului a aruncat pe piață această informație a putut observa că, spre deosebire de alte dăți în care șeful statului a ieșit la atac împotriva adversarilor săi politici, de această dată Traian Băsescu părea efectiv să își fi pierdut controlul. Iar nervozitatea președintelui a dat naștere unui fluviu de acuzații dintre cele mai grave, nu doar la adresa lui Victor Ponta, ci și la adresa SIE, șeful statului terfelind pur și simplu imaginea serviciului.

Interesant este însă că nervii președintelui par să fi avut un caracter contagios, ei regăsindu-se, desigur sub o altă formă, și în reacția pe care candidatul ACL, Klaus Iohannis, a avut-o pe marginea dezvăluirilor făcute de șeful statului. Liderul liberal a venit în fața presei aparent cu același calm molcom care îi caracterizează toate ieșirile publice dar, după ce a recitat o declarație care a semănat izbitor de tare cu poziția președintelui sub raport argumentativ, a întors efectiv spatele presei și s-a grăbit să iasă de sub luminile camerelor de luat vederi.

Devine așadar evident că în tabăra dreptei domnește o nervozitate ridicată, al cărei motiv devine evident dacă ne uităm un pic pe situația din sondajele de opinie. În acest sens ne poate fi de ajutor recentul Barometru „ADEVĂRUL despre România” realizat de Inscop Research la comanda cotidianului “Adevărul”, care furnizează o radiografie a intențiilor de vot după prima săptămână de campanie.

Conform datelor INSCOP, pentru turul I situația stă astfel: pe primul loc în clasamentul intenției de vot se situează Victor Ponta, cu 40,6%, din intențiile de vot ale celor 59% din totalul respondenților care declară că vor merge sigur la urne în primul tur, în timp ce Klaus Iohannis ar fi votat de 30,1% dintre alegători. Pe locul al treilea se clasează Elena Udrea cu doar 6,7% dintre opțiuni, urmată de Călin Popescu Tăriceanu cu 6,2%. Locul al cincilea este împărțit de Teodor Meleșcanu și Monica Macovei, ambii cotați cu 4,6% din intențiile de vot. Cât despre cel de-al doilea tur, conform opțiunilor din acest moment, Victor Ponta ar câștiga detașat alegerile prezidențiale cu 53,5% din voturi, în față lui Klaus Iohannis care ar obține doar 46,5%.

Rezultă așadar că situația este dezastruoasă în sondaje pentru toți cei în care Traian Băsescu și-a pus speranțe că ar putea ajunge la Palatul Cotroceni pentru a-i continua regimul. Elena Udrea, spre exemplu, nu doar că este departe de a-l ajunge din urmă pe Klaus Iohannis, dar este o întrebare dacă ar reuși să obțină măcar un scor egal cu cel al PMP de la europarlamentare. Cât despre Klaus Iohannis, sondajul arată clar că prezidențiabilul ACL nu reușește să recupereze diferența care îl desparte de Victor Ponta, înfrângerea părând în aceste condiții drept inevitabilă. Ceea ce explică pe deplin de ce și Traian Băsescu și  liderul PNL nu-și mai pot ascunde nervii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ