Sondaj INSCOP: Două treimi dintre români vor Marea Unire cu Republica Moldova până în 2018

| 31 iul, 08:49
Aproximativ 68% dintre români susţin unirea cu R. Moldova până în 2018 (100 de ani de la Marea Unire), în timp ce doar 14,8% mai degrabă nu susţin unirea până în 2018, arată un barometru al INSCOP.

Apropierea împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918 resuscitează interesul românilor pentru un act similar, arată Barometrul INSCOP, citat de Adevarul.

67,9% dintre români susţin unirea cu R. Moldova până în 2018 (100 de ani de la Marea Unire), în timp ce doar 14,8% mai degrabă nu susţin unirea până în 2018. Nonrăspunsuri: 17,3%.

”Procentul de acord este foarte mare şi confirmă date anterioare culese şi interpretate în cadrul barometrului Inscop-Adevărul despre România. Desigur, ideea celor 100 de ani de la Marea Unire are în mod evident o puternică notă unionistă, dar acest 2018 pune în faţa respondenţilor şi un termen foarte apropiat, palpabil. În acest sens sporeşte relevanţa răspunsurilor, pentru că nu mai avem de-a face cu o problemă de principiu, ci cu una pragmatică”, spune Darie Cristea, director general INSCOP.

Citeşte şi:  Dorin Chirtoacă: O Moldovă instabilă ar fi preluată rapid de Rusia


În ceea ce priveşte rezultatul ultimelor alegeri locale din Republica Moldova, 52,6% dintre români afirmă o părere bună despre câştigarea alegerilor pentru primăria Chişinăului de către Dorin Chirtoacă, iar 6,9% au o părere proastă.

”Numărul de nonrăspunsuri este foarte mare - 40,5% - ceea ce atrage atenţia asupra principalei probleme a raportării românilor la Rep. Moldova – o informare precară a românilor în legătură cu evenimentele de peste Prut. Într-un asemenea context de informare trebuie interpretate datele culese în privinţa Republicii Moldova.

Cert este însă că pentru respondenţii care au decis să ofere o opţiune, percepţia pozitivă a alegerii primarului proeuropean la Chişinău este mai mult decât majoritară. Fenomenul nu trebuie asociat atât de mult cu personalitatea lui Dorin Chirtoacă – puţin notoriu în România – ci cu tendinţa generală de susţinere a parcursului european al R. Moldova", mai spune directorul INSCOP

67,8% dintre respondenţi spun că România ar trebui să uşureze acordarea cetăţeniei pentru basarabeni. 17,5% nu sunt de acord, iar 14,6% aleg să nu răspundă. Constatăm o acceptare semnificativă a basarabenilor la nivelul mentalului colectiv în România, fapt care, în mod evident, alături de alte variabile (limbă, variabile identitare) reprezintă o premisă bună pentru integrarea celor care îşi doresc acest lucru în societatea românească.

Citeşte şi:  România – principalul donator european pentru Republica Moldova

56,3% dintre români cred că România ajută suficient Republica Moldova pentru a se integra în UE, iar 29,6% cred că ar trebui să facă mai mult (nonrăspunsuri 14,1%). 46% cred că integrarea Republicii Moldova în UE depinde mai degrabă de voinţa cetăţenilor şi politicienilor din Basarabia, în timp ce 40,5% cred că depinde mai mult de ajutorul dat de România şi alte state europene.

Publicul vede în mod natural România ca locomotivă pentru integrarea Moldovei în UE, situaţia din Ucraina şi noua configuraţie de putere din Est neafectând cu nimic opinia românilor că locul Republicii Moldova este alături de UE şi de România, într-o formă sau alta.

Sondajul a fost realizat în perioada 9-14 iulie, pe un eşantion de 1.075 de personae, cu o marjă de eroare de +/-3%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 aug, 12:59
Ionut
Proiect
Pentru toate localitatile! Bani din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent numai oameni extrem de seriosi si interesati colaboreze cu noi, pentru a lucra in timpul liber sau full-time, la alegere, in asa fel incat sa obtina castiguri imediate, 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima luna. Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare, unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]
31 iul, 11:21
Zoltan
Minciuna!
Cine este tampitul care afirma ca majolitatea vor unire cu Moldova?Pe mine nici dracul nu m-a intrebat dar sigur as spune NU ca si foarte multi altii.
01 aug, 13:37
Alex
raspuns la o marlanie!
Eu sunt de acord cu unirea,deci suntem unul da si unu ba,egalitate perfecta.Tampit esti tu,pe deasupra si marlan!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ