Sondaj INSCOP: Ponta îl bate pe Iohannis la 10 procente în ambele tururi

| 15 oct, 2014

Inscop Research a realizat o cercetare sociologică privind intenția de vot în alegerile prezidențiale din noiembrie. Sondajul nu consemnează surprize, ci confirmă tendințele din lunile trecute.

Sondajul INSCOP a fost structurat pe două paliere – cel al prezenței la vot, respectiv cel al intenției de vot în primul și în al doilea tur de scrutin.

La întrebarea ”Dvs. intenţionaţi să vă prezentaţi în turul I al alegerilor prezidențiale, care vor fi organizate pe data de 2 noiembrie 2014?”, 59% declară că se vor prezenta în mod sigur la vot. Adică o prezență în creștere comparativ cu iulie (48,6%) și septembrie (55,7%). Desigur, creșterea interesului față de alegeri este firească, în contextul intrării în campania electorală și este de presupus că românii vor acorda o atenție și mai mare scrutinului, pe măsură ce campania va consemna și mult așteptatele confruntări între principalii favoriți.

Citeşte şi: VICTOR PONTA despre programul prezidenţial cu care candidează: Romania are nevoie de un nou proiect de ţară

Însă cele mai interesante date ale sondajului INSCOP sunt cele legate de intenția de vot. Ele nu relevă schimbări ale ierarhiilor – cel puțin nu în prima parte a clasamentului – dar arată totuși o conservare a ecartului existent între principalii contracandidați, Victor Ponta și Klaus Iohannis. Astfel, Victor Ponta se plasează pe prima poziție în topul intenției de vot a celor care declară că se vor prezenta în mod sigur la urne  în turul I (59% din totalul populației).  40,6%, declară că ar vota cu Victor Ponta în turul I, cu peste 10 procente peste următorul clasat, Klaus Iohannis care ar fi votat de 30,1% dintre alegători. De remarcat că intențiile de vot cumulate ale primilor doi favoriți depășesc 70% din totalul voturilor, niciun alt candidat nereușind să depășească 7%. Ponta și Iohannis sunt urmați, în ordine, de Elena Udrea (6,7%), Călin Popescu Tăriceanu (6,2%), Teodor Meleșcanu și Monica Macovei, ambii cu 4,6% intenție de vot.

În ceea ce privește cel de-al doilea tur al alegerilor, cercetarea Inscop relevă că aproximativ două treimi (65,8%) dintre votanții altor candidați decât finaliștii Victor Ponta și Klaus Iohannis declară că ar veni la vot în turul al doilea al alegerilor. În consecință, scenariul unei posibile prezențe la vot mai scăzute în turul doilea, comparativ cu turul I este foarte plauzibil, din cel puțin două considerente. Pe de o parte, o treime dintre votanții candidaților clasați pe locurile 3-14 nu ar vota sau nu-și declară o intenție clară de a se prezenta la vot, iar pe de altă parte o analiză a prezenței pe cele două tururi de scrutin – din 1992 încoace – arată că numai în 2009 au ieșit mai mulți oameni la vot în al doilea tur raportat la primul.

Citeşte şi: TEODOR MELEŞCANU: Îl bat pe VICTOR PONTA în turul 2

În turul al doilea, raportat la eșantionul de 74,5% din populație care a indicat o opțiune, Victor Ponta este favorit cert la câștigarea alegerilor, cu 53,5% din voturi, față de 46,5%, cât ar obține Klaus Iohannis.

De precizat că prezența mai scăzută la vot în turul al doilea îl va avantaja pe acel candidat care își mobilizează mai bine bazinul propriu și este simpatizat de alegători cu un comportament de vot mai disciplinat (cum ar fi Zona de Sud a României, locuitorii din rural, persoanele vârstnice etc.).  În aceste condiții, distanța dintre Ponta și Iohannis în turul al doilea rămâne una de 7 procente, ceea ce înseamnă o reducere de aproximativ 3 puncte procentuale față de turul I, insuficient însă pentru afecta avansul lui Ponta.  În altă ordine de idei, handicapul de peste 10% înregistrat de Klaus Iohannis în primul tur va fi cvasi imposibil de recuperat în cel de-al doilea, mai ales dacă luăm în calcul și anunțul boicotării alegerilor din 16 noiembrie făcut luni de Traian Băsescu, ceea ce va duce la o demobilizare a electoratului de dreapta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 oct, 2014
Alfred Bulan-sociolog
Faţă de primul sondaj de opinie referitor la intenţiile de vot ale românilor, unde Ponta era creditat cu 42% dintre sufragii, iar Iohannis cu 23%, candidatul ACL, Klaus Iohannis a recuperat 9 procente faţă de premier.

Pe locul 3 se clasează Elena Udrea cu 6,7%, urmată foarte aproape de Călin Popescu Tăriceanu cu 6,2%. Locul 5 este împărţit de Teodor Meleşcanu şi Monica Macovei, ambii cu 4,6%. Kelemen Hunor ar obţine 2,5% din persoanele care au indicat o intenţie sigură de a vota, fiind urmat de Dan Diaconescu (2%) şi Corneliu Vadim Tudor (1,7%). Ceilalţi candidaţi (Gheorghe Funar, Zsolt Szilagyi, William Brânză, Constantin Rotaru, Mirel Mircea Amariţei) incluşi în lista de opţiuni nu adună împreună decât 1%.

Aproximativ două treimi (65,8%) dintre votanţii altor candidaţi decât finaliştii Victor Ponta şi Klaus Iohannis declară că ar veni la vot în turul al doilea al alegerilor. 16% spun ferm că nu vor veni la vot în cazul în care candidatul preferat nu se califică în turul 2, iar 18,2% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare, formulă de răspuns care camuflează mai degrabă refuzul unei acţiuni sociale aşa cum este şi exerciţiul votului.

În ceea ce priveşte intenţia de vot în turul 2, conform opţiunilor din acest moment, Victor Ponta ar câştiga alegerile prezidenţiale cu 53,5% din voturi, faţă de Klaus Iohannis care ar obţine 46,5%. Raportarea datelor se face la un eşantion de 74,5% din populaţie care a indicat o opţiune.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ