Sondaj INSCOP: Românii sunt îngrijoraţi de situaţia din Ucraina şi de atacurile organizaţiei Statul Islamic

| 22 sep, 2014

Majoritatea românilor sunt îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi de conflictul din Ucraina, respectiv de atacurile din Irak şi Siria ale Statului Islamic, relevă un barometru INSCOP.

'Înregistrăm o creştere a ponderii românilor îngrijoraţi de situaţia din Ucraina în condiţiile în care în mai 2014, corespunzător fazei de atunci a conflictului, 61,9% dintre români erau îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi iar 35,7% erau puţin sau deloc îngrijoraţi. 0,8% nu auziseră de acest conflict, iar 1,6% au avut opţiunea nu ştiu/nu răspund', arată sondajul INSCOP.

În continuare, 42,3% dintre respondenţi cred că actualul conflict din Ucraina este rezultatul luptei pentru influenţă dintre Rusia şi statele occidentale, în timp ce 33,5% cred că are la bază dorinţa majorităţii ucrainenilor de a se rupe de influenţa rusească. 24,3% nu ştiu sau nu răspund.

Sondajul a testat şi reacţia românilor faţă de evenimentele din Orientul Mijlociu. 44% sunt îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi de atacurile în Irak ale organizaţiei Statul Islamic din Irak şi Levant. 50,1% sunt deloc sau puţin îngrijoraţi de aceste evenimente, 3,1% dintre respondenţi nu au auzit despre noul conflict din Irak iar 2,7% sunt non-răspunsuri.

Cercetarea sociologică a fost făcută în contextul în care anul aceste se împlinesc 75 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, prin care Germania şi Uniunea Sovietică au împărţit teritorii aparţinând României şi altor state din Europa de Est.


INSCOP Research a testat în ce măsură românii consideră că mai este posibilă astăzi împărţirea controlului asupra României între ţări mai puternice iar rezultatele sondajului arată că 34,4% dintre români consideră că un asemenea scenariu este încă posibil, în timp ce 44,7% cred că nu. 20,9% reprezintă non-răspunsuri.


'Barometrul INSCOP - Adevărul despre România' a fost realizat de INSCOP Research la comanda 'Adevărul' în perioada 30 august - 4 septembrie 2014.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ