Sondaj IRES: Ce cred românii despre violul din Vaslui

| 04 aug, 22:45

Cazul violului de la Vaslui a devenit studiu de caz pentru sociologii de la IRES. "Am rămas șocat când a fost mediatizat cazul de la Vaslui să văd că au fost foarte multe persoane în acea comunitate care au luat apărarea violatorilor. Au spus că fata e de vină. E o logică pe dos", spune Dan Jurcan, sociolog IRES.

Dan Jurcan, sociolog IRES, consideră că logica pe dos de la Vaslui în care este vinovată fata ţine de nişte rămăşiţe tradiţionale de mentalitate. Cei din acel sat ar trebui să înțeleagă că nu e doar satul lor. Atâta timp cât a devenit problema românilor, ar trebui să se gândescă că sunt și ei racordaţi la o Românie care tinde spre modernitate. Nu pot rămâne într-o logică ce ţine de o mentalitate de tip tradiţional”, a punctat sociologul Dan Jurcan, conform Digi.

Din răspunsurile românilor a reieşit că 20% dintre respondenţi cunosc un caz de viol care nu a fost reclamat la Poliţie.

„Ce m-a şocat cel mai mult a fost faptul că 20% ştiu despre un caz de viol care nu s-a raportat autorităţilor. E extrem de grav. Practic 1 din 5 români știe despre un caz de viol în care vinovatul nu a fost pedepsit, ceea ce arată altă amplitudine a fenomenului care ar trebui să ne îngrijoreze”, a spus Dan Jurcan.

Sociologul a subliniat că doar 1 din 10 români au auzit de un caz de viol.

Sondajul IRES numit „Percepții publice privind cazul violului din Vaslui”, efectuat pe 1015 subiecți, reprezentativ la nivel național, are o eroare maximă tolerată de plus/minus 3,1%, prin telefon, în ziua de 30 iulie 2015.


„Ce am remarcat pe analize mai detaliate e că pe Moldova situația e mai altfel. Dacă în Transilvania avem 8% care au auzit de un viol, în Moldova vorbim de 16%, aproape dublu. Nu vrem să generalizam, dar ne întrebăm cum a ajuns acest caz în atenția publică. E un fenomen foarte interesant legat de relația dintre mass-media și Facebook. Cazul de la Vaslui se încadrează în același tipar cu alte două fenomene din ultimii ani: Roșia Montană și cazul alegerilor cu cozile din străinătate”, a mai spus sociologul.



„Ani de zile am văzut la TV cum oamenii erau arestaţi pentru nimicuri. Oamenilor li s-a părut ciudat ca 7 tineri acuzați de viol să fie cercetați în libertate. Aici vorbim de siguranță, iar violul e un atentat la siguranță din perspectiva unei persoane. De multe ori, opinia publică pare să fie mai înțeleaptă poate chiar decât judecătorul și a fost un semnal public”, a subliniat Dan Jurcan.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 aug, 06:32
Florin
Cea mai noua oferta de lucru!
Castiguri nelimitate part-time!
Oamenii ne cauta fara incetare si deja suntem un fenomen! Aceasta oportunitate le-a mers tuturor direct la suflet! Poti si tu sa incepi acum sa castigi bani, simplu, fara batai de cap, fara sa ai niciun fel de experienta! Cere urgent detalii mai multe la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ