Sorin Frunzăverde a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea alegerilor prezidențiale

| 15 ian, 08:58

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde şi fostul vicepreşedinte Ionesie Ghiorghioni au fost condamnaţi la 2 ani de închisoare în dosarul fraudării alegerilor prezidenţiale.

Sorin Frunzăverde este acuzat de "săvârşirea infracţiunii de folosire, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, a influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

Sorin Frunzăverde declara joi în faţa instanţei, într-o şedinţă de judecată care a durat mai multe ore, că atât el cât şi Ghiorghioni au acţionat în temeiul Constituţiei, a Legii Partidelor Politice şi a Statutului Funcţionarilor Publici.

Dată fiind boala de care suferă, Frunzăverde nu va executa pedeapsa în regim de detenţie, instanţa dispunînd suspendarea executării pedepsei închisorii sub supraveghere pe durata termenului de încercare de patru ani.

Citește și:  STENOGRAME: Cum a plănuit Frunzăverde adunarea de voturi pentru KLAUS IOHANNIS

Totodată, lui Frunzăverde i-au fost interzise mai multe drepturi.

Ionesie Ghiorghioni a fost condamnat pentru săvîrşirea infracţiunii de folosire a influenţei în vederea obţinerii unui folos necuvenit la doi ani închisoare, pentru săvîrşirea infracţiunii de influenţarea declaraţiilor la un an închisoare, pentru săvîrşirea infracţiunii de fals intelectual, la încă un an de închisoare, pentru săvîrşirea infracţiunii de uz de fals, la plata a 27.000 de lei amendă penală, scrie RomâniaTV.net.

Ionesie Ghiorghioni va executa în final trei ani și două luni de închisoare, în regim de detenție.


La care se adaugă amenda de 27.000 de lei, dar și pedeapsa de șapte ani și patru luni de închisoare primită deja în dosarul șpăgilor pretinse omului de afaceri Valentin Armașu.

Instanța a menținut măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Ghiorghioni în august 2015.

Sentinţa nu este definitivă, aceasta putînd fi atacată în termen de 10 zile.

Citește și:  Sorin Frunzăverde: "Vin cu rugămintea de a vota Iohannis. Vom ține cont la împărțirea banilor" (STENOGRAME)


Potrivit procurorilor, în perioada cuprinsă între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie 2014, "Sorin Frunzăverde şi-a folosit influenţa pe care o avea în calitatea sa de preşedinte al CJ Caraş-Severin şi de vicepreşedinte al unui partid politic (PNL - n.r.), asupra lui Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedinte al CJ şi membru în acelaşi partid politic, pentru obţinerea unor foloase necuvenite, respectiv să obţină, în al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de voturi pentru candidatul formaţiunii din care făceau parte şi, implicit, să-şi consolideze poziţia în cadrul acestei formaţiuni politice, dar şi în plan administrativ, prin condiţionarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului".

"Ulterior, în zilele de 12 şi 13 noiembrie 2014, inculpatul Ghiorghioni Ionesie a luat legătura cu nouă primari cărora le-a solicitat, folosindu-se de autoritatea şi influenţa sa de vicepreşedinte al CJ Caraş-Severin, să facă demersuri favorabile în direcţia respectivă. De asemenea, pentru a-i determina să procedeze în acest sens, inculpatul Ghiorghioni Ionesie le-a transmis acestora că, de rezultatul votului, vor depinde alocările bugetare efectuate de Consiliul Judeţean către primării în anii 2015 şi 2016, respectiv până la terminarea mandatului conducerii CJ Caraş Severin", se mai arată în comunicat.

De asemenea, în 18 noiembrie 2014, în urma unui accident rutier provocat de autoturismul pe care îl conducea, soldat cu rănirea uşoară a mai multor persoane, Ghiorghioni a determinat trei persoane să facă declaraţii necorespunzătoare adevărului, în sensul că acestea au relatat faptul că maşina implicată în coliziune fusese condusă de către una dintre ele, se mai arată în comunicat.

"Pentru aceasta, Ghiorghioni Ionesie a uzat de mijloace de corupere, constrângere, precum şi prin folosirea autorităţii şi influenţei sale de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, preşedinte al unui composesorat şi de preşedinte al unei asociaţii de vânătoare. De asemenea, în exercitarea atribuţiilor de serviciu de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Ghiorghioni a emis un act intitulat Împuternicire prin care se atesta în mod neconform realităţii faptul că în data de 18.11.2014, una din cele trei persoane a fost împuternicită să conducă autoturismul respectiv, aparţinând Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Acest act a fost depus ulterior la dosarul de daune al societăţii de asigurare", se mai arată în comunicat.

Sorin Frunzăverde a fost unul dintre liderii PD din 1993 până în anul 2012, când a ales să părăsească acest partid pentru a se înscrie în PNL.

Din data de 7 aprilie 2012, Frunzăverde ocupă funcţia de vicepreşedinte al PNL la nivel naţional.

În iunie 2012, Sorin Frunzăverde a fost reales în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin pe care o ocupă şi în prezent.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 ian, 12:36
Nicu
Completează-ți veniturile!
Oportunitate de câștig! Ești angajat, șomer sau student și vrei să-ți îmbunătățești veniturile? Alătură-te echipei noastre și te vom învăța gratuit, pas cu pas, cum să reușești! Pentru mai multe detalii trimite un mesaj cu textul INFO la adresa de email: [email protected]
15 ian, 12:02
ilidia
bomba
Adevarata bomba a explodat in capul "ziaristului" care miroase cam urat a " tontism - pinochioism".H ai sa fim seriosi, dupa mintea lui Johanis nu castiga alegerile fara "ajutorul neprecupetit" al lui Frunzaverde...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ