Şova: Băsescu a fost degeaba şapte ani ministru al Transporturilor

| 29 apr, 2014

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a răspuns, marţi, criticilor formulate de preşedintele Traian Băsescu privind construcţia de autostrăzi şi a prezentat proiecte ale CNADNR din perioada 2013 - 2015, afirmând că şeful statului a fost degeaba ministru al Transporturilor timp de şapte ani.

"Pentru domnul preşedinte Traian Băsescu, nu pentru liniştea domniei sale, ci pentru ca să nu mai mintă, 247,72 kilometri sunt licitaţi anul trecut. Tot pentru domnul preşedinte Băsescu, că a fost şapte ani degeaba ministru al Transporturilor, şi sper să consemnaţi exact, cei mai mulţi kilometri de autostradă au fost licitaţi într-un an în 2013 şi după noi, cei mai mulţi au fost licitaţi în anul 2011 - 110 kilometri. Asta este ierarhia numărului de kilometri licitaţi vreodată de către CNADNR. În 2011, cei mai mulţi în timpul doamnei Boagiu ( Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor - n.r.), 110 kilometri, şi licitaţia condusă de domnia sa în 2011 ne-a adus suspendarea AM POST în aprilie 2012", a spus Şova, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele Traian Băsescu a criticat, duminică, la o dezbatere organizată de Fundaţia Mişcarea Populară, faptul că au fost oprite lucrări la autostrăzi şi "nu s-a pus nimic în locul lor", el adăugând: "S-au oprit lucrări şi nu se găseşte contractul Bechtel. Se ascunde bine contractul Bechtel".

Şeful statului a spus că din 2012, luna mai, de când acest guvern se află la putere, nu a semnat niciun nou contract, nu a organizat nicio nouă licitaţie pentru noi proiecte.

"Singurele contracte care s-au semnat au fost cele licitate în timpul Guvernului Boc şi care au fost în instanţă şi, odată pronunţările făcute, s-au mai semnat, anul acesta, nişte contracte. S-au oprit lucrări, fie la Autostrada Transilvania, fie la tronsonul Nădlac - Arad, dar nu s-a pus nimic în locul lor. Sigur, s-au oprit lucrări şi nu se găseşte contractul Bechtel. Se ascunde bine contractul Bechtel, însă asta este ceea ce ne lipseşte: capacitatea de a genera proiecte, când avem banii puşi pe masă de Uniunea Europeană, iar lipsa de capacitate de a genera proiecte nu face decât să adâncească acel deficit de la fondul de pensii, pentru că a utiliza banii europeni înseamnă a crea locuri de muncă", a spus preşedintele.

Şova a catalogat afirmaţiile preşedintelui drept electorale şi a spus că dincolo de contradicţia politicianistă, "cele mai importante sunt cifrele".

Ministrul a afirmat că anul trecut au fost finalizate licitaţiile pentru Nădlac - Arad lotul 1, Timişoara - Lugoj lotul 2, Lugoj - Deva (loturile 2,3 şi 4), Sebeş - Turda (loturile 1-4) şi Comarnic - Braşov, pentru primele trei autostrăzi fiind şi dat ordinul de începere al lucrărilor.

"Până la sfârşitul anului 2015, CNADNR are programaţi să finalizeze licitarea de lucrări pentru tot ceea ce va fi finanţat din alocarea financiară 2014- 2020, respectiv 3,5 miliarde euro - fond de coeziune, 1,6 miliarde euro - fondul de dezvoltare regională", a spus Şova.

În 2014, CNADNR va licita 375,38 kilometri de autostradă şi va avea în execuţie 651 de kilometri, urmând ca anul viitor să fie în derulare lucrări pentru 1.428 de kilometri, potrivit sursei citate.

"Poate domnul preşedinte Băsescu o să citească şi aceste informaţii şi o să le spună şi foştilor miniştri ca să ştie cum ar fi trebuit făcute lucrurile", a mai spus ministrul Transporturilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ