Şova: Neîncheierea contractelor colective de muncă nu va afecta drepturile salariale ale CFR-iştilor

| 24 apr, 2014

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, afirmă, referindu-se la discuţiile purtate cu sindicaliştii de la căile ferate, că drepturile salariale ale CFR-iştilor nu vor fi afectate chiar dacă aceştia nu au încheiate noile contracte colective de muncă.

"Ceea ce am reuşit să lămurim miercuri este că neîncheierea la timp a contractelor colective de muncă nu va afecta drepturile salariale şi drepturile, în general, ale CFR-iştilor prevăzute în contractele colective de muncă. S-a găsit o modalitate pentru ca ele să existe, în continuare, până la semnarea noilor contracte colective de muncă", a declarat, joi, la Simeria, într-o conferinţă de presă, ministrul Transporturilor, Dan Şova, conform Mediafax.

El a spus că sindicatele au avut întâlniri, joi, cu conducerile celor trei structuri ale CFR - Infrastructură, Marfă şi Călători, urmând ca documentele convenite să fie prezentate ministerelor abilitate în rezolvarea problemelor de muncă şi dialog social.

"Chiar aseară am stabilit care sunt paşii următori ce trebuie făcuţi. Astăzi (joi - n.r.) sindicatele sunt la întâlniri pentru a finaliza o serie de documente cu conducerile celor trei CFR-uri, la Infrastructură, Marfă şi Călători, urmând a prezenta documentele mai departe către Ministerul Dialogului Social, Ministerul Muncii şi Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru a vedea exact care sunt modalităţile de rezolvare", a explicat Şova.

Potrivit acestuia, protestul spontan al CFR-iştilor a afectat circa 15 la sută din trenurile care circulă, în mod normal, într-o zi, ministrul afirmând că el cunoaşte problemele care au determinat întreruperea lucrului de către angajaţii de la căile ferate.

"Greva CFR-iştilor a fost un protest spontan neasumat de sindicate, dar ale cărui obiective şi ale cărui probleme care au determinat această oprire temporară a lucrului pe un număr de aproximativ 15 la sută din trenurile care circulă în mod normal într-o zi pe Marfă şi Călători au fost discutate în prealabil de conducerea ministerului şi de mine, personal, cu sindicatele", a spus Şova.

Feroviarii au oprit lucrul miercuri între orele 7.00 şi 9.00, interval în care, potrivit lui Frăţică, erau în circulaţie aproximativ 400 de trenuri de călători şi 200 de marfă.

Preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial spunea că membrii acesteia au întrerupt voluntar lucrul, acţiunea de miercuri dorindu-se a fi un avertisment transmis conducerii CFR şi Ministerului Transporturilor, pentru încheierea contractelor colective de muncă. Liderul sindical preciza că, în ultimii şase ani, salariaţii CFR au pierdut peste 30 la sută din venituri, dar şi alte drepturi pe care anterior le aveau.

Un număr de 131 de trenuri de călători au fost oprite în staţii, miercuri, de la ora 07.00, în urma protestului angajaţilor, cele mai multe fiind din regionalele Bucureşti, Craiova, şi Iaşi, declara purtătorul de cuvânt al companiei CFR, Oana Brânzan.

CFR Călători informa, marţi seară, că administraţia companiei a oferit, la negocierea unui nou contract colectiv de muncă, o majorare salarială, în medie, de 4% şi faptul că nu vor fi făcute concedieri colective de personal, în timp ce sindicaliştii au cerut 10%.

Tag-uri: CFR, dan sova
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 apr, 2014
Sovaila
Ai dat de contractul lui nastase cu Bechtel?? L-ai mai gasit???
Cu Morar sau cu Monica Macovei , cu oameni ca astia scapam tara si pe Romani de HOTI si de snapani!!!
Ponta care nici macar ,,nu se dezice de hotii stransi in jurul lui si-al lui voiculescu" n-are de gand sa faca ordine..si nici nu poate! Baronii PSD sunt mai puternici decat el si chiar l-au facut prizonierul lor!!!
Cu oameni ca Morar sau Macovei HOTII dau din colt in colt ca sa scape!!!
Doar daca Ponta, voiculescu si trusturile lor mafiote sa mai reusesca sa-i prosteasca pe Romani ca sa-i aleaga...doar asa mai scapa!! in rest LEGEA si PUSCARI-ai mananca!!!
oamenii s-o lase mai moale cu Antena 3 si Romania Tv ,trusturile lui voiculescu si ghita care cu mercenarii lor gen gadea, badea, ursu, razvan popescu, ciutacu, ciuvica, oana stancu, dana grecu, cretuleasca, striblea...si alti pitecantropi si psudojurnalisti aflati in slujba inculpatilor penali...oamenii sa nu-i mai aleaga, sa nu se mai lase pacaliti de HOTI si sa-i lase sa-i judece LEGEA!!!!
Toti baronii astia milionari in euro ne-au furat pe noi toti!!! Sa-i lasam pe mana legii si averea lor sa fie redata Romanilor!!!
Daca li s-ar confisca averile la hoti ca mazare, nicusor constantinescu, bunea stancu, dragnea, oprisan...pensiile oamenilor necajiti ar creste cel putin de trei ori!!!
Peste 100 de miliarde de Euro sunt in buzunarele HOTILOR dar le platim noi toti.
Nu-i mai alegeti si nu mai faceti zid ca sa-i aparati oameni buni!!!!
Nu va mai lasati mintiti si manipulati de televiziunile hotilor. Antena 3 si Romania Tv!!!!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ