Spania își dorește schimbarea

| 07 ian, 2014

Un sondaj comandat de publicația spaniolă El Mundo arată că mai bine de jumătate din spaniolii chestionați nu mai vor monarhie. Paradoxal, peste jumătate din aceiași spanioli au încredere în prințul moștenitor, Felipe de Asturias.

Nu cu mult timp în urmă, orice referire la crize monarhice contemporane ar fi condus pe oricine cu gândul la Regatul Unit și casa regală britanică. O surprinzătoare revenire pe tapet a contestării acestui sistem politic vine, însă, suprinzător, din Spania. Un sondaj comandat de publicația spaniolă El Mundo arată că mai bine de jumătate din spaniolii chestionați nu mai vor monarhie. Paradoxal, peste jumătate din aceiași spanioli au încredere în prințul moștenitor, Felipe de Asturias. Sondajul, prilejuit de cea de a 76 comemorare a regelui spaniol Juan Carlos, a scos la iveală detaliul îngrijorător că popularitatea regelui a scăzut cu nouă procente în 2013, în timp ce suportul popular pentru instituția monarhică a scăzut la 49%.

Căderea monarhiei spaniole în sondaje nu este surprinzătoare pentru comentatorii politici din Peninsula Iberică, care justifică evoluția catastrofală prin implicarea în scandalurile care au grevat imaginea casei regale spaniole în 2013. Unul dintre acestea se referă la o vânătoare de elefanți opulentă la care a participat regele în Botswana, unde a și suferit de altfel de un accident soldat cu o fractură de șold. Al doilea scandal, mult mai grav, este referitor la implicarea ginerelui regelui, Iñaki Urdangarín în delapidarea a 6 milioane de euro din bani publici. Urdangarin, un fost jucătorul de handbal carea luat-o de soție pe fiica regelui Juan Carlos, a ajuns într-un final în vizorul Justiției spaniole, suspectat că s-a îmbogățit abuzând de calitatea sa de membru al familiei regale spaniole. Recenta criză monarhică spaniolă este atât de gravă încât în presa internațională au apărut imediat speculații ce o compară cu marea criză de imagine a monarhiei din Marea Britanie, din 1992, în urma căreia Regina Angliei a declarat anul 1992 "annus horribilis". Criticii actualei situații din Spania au comentat pe marginea subiectului, sugerând cu ironie că regele Juan Carlos ar trebui să caute în dicționarul limbii latine un superlativ pentru sintagma respectivă, probabil "Annus horribilissimus."

Tag-uri: regele Spaniei
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ