Specialiştii AVERTIZEAZĂ! Vom fi INVADAŢI

| 08 aug, 2014

Cine are o gradina in jurul casei poate a aflat dezastrul pe care il poate provoca in timp record o invazie de melci. Aproape in fiecare an, cel putin o zona din tara este invadata, iar vegetatia distrusa.

Poate cea mai spectaculoasa a fost, acum doi ani, invazia de melci fara cochilii (licmasi) din judetul Arges, unde, in comuna Schitu Golesti, proprietarii de gradini ii adunau zilnic cu galetile.

Pentru descurajarea oricarui agresor, melcii din aceasta specie au o comportare perversa: ziua stau ascunsi la umbra vegetatiilor, fiind aproape de nevazut, iar, la lasarea intunericului, declanseaza atacul nimicitor.

Singurul mod de lupta era sa pornesti inainte de rasaritul soarelui si sa-i aduni repede, pana nu apucau sa se ascunda.

In Franta, palcurile de melci care au invadat casele din preajma metroplei au fost atat de agresive, incat, la vremea respectiva, internautii francezi si-au facut forumuri dedicate exclusiv acestei teme.

Chiar daca fenomenul este rar, proprieterii de case trebuie sa stie din timp cum sa se apere atat in cazul cand au fost invadati, cat si in cazul cand invazia a aparut in zona.

Melcii se feresc de bere

Le displace indeosebi berea bruna. A avut succes instalarea unor capace din plastic, cu bere in ele, postate printre culturi. In noaptea care a urmat, melcii au disparut, indreptandu-se spre culturile altora, mai putin prevazatori.

Daca respectivele capace sunt indepartate, melcii se intorc. Ca urmare, au fost confectionate si chiar comercializate mici recipiente, fixate la capatul unei tepe de cca. 30 mm lungime si acoperite.

Cu teapa infipta in sol, gradina este ferita de melci, pana se va evapora berea. Dupa o eventuala ploaie, recipientele trebuie realimentate.

Si sarea este o solutie

Tot francezii au obtinut rezultate presarand sare printre straturile cu vegetatie. Melcii nu suporta sarea si, de asemenea, parasesc zona.

Procedeul prezinta insa un risc: si plantele sunt sensibile la sare. Deci, se presara cantitati mici, la oarecare distanta de tulpina plantei.

Este bine sa se evite sarea fina, care se dizolva rapid si intra in pamant; ar fi de preferat o sare bruta, cu bobul mare.

Si inca un amanunt: procedeul se poate aplica o singura data intr-un an. Repetarea poate degrada solul si influenta alimentarea radacinilor.

Crengile de molid sau brad: o solutie ecologica de durata

Daca melcii nu au sosit inca, dar vrem sa ferim gradina preventiv, solutia excelenta este inconjurarea zonei cu crengute de brad sau de molid. Melcii nu vor traversa aceasta adevarata reduta a gradinii.

In plus, crengile sunt o solutie ecologica si nu au nici dezavantajul sarii, care afecteaza solul, nici pe cele ale capacelor cu bere, care, dupa ce trece campania, trebuie cautate, gasite si culese.

Inainte de plasarea crengutelor, proprietarul trebuie sa se asigure (printr-un control nocturn) ca zona n-a fost inca invadata.

Portalul krivorukih, sustine ca este chiar mai eficienta presararea numai a acelor de brad, desprinse de ramuri. Ele raman acolo iar, dupa ce si-au facut datoria, pazind vegetatia de melci, vor constitui, in anii urmatori, un excelent ingrasamant natural pentru gradina.

Solutia cu grapefruit

Spre deosebire de solutiile anterioare, care gonesc melcii, asezarea in gradina a unor jumatati de grapefruit taiate (pot fi chiar si stoarse) este o solutie ingenioasa. Melcii sunt atrasi de acest fruct si, odata ajunsi la el, nu mai pleaca.

Proprietarul n-are decat sa vina periodic cu galeata si sa-i culeaga. Solutia este transanta, dar mai costisitoare.

Parul si cuprul

In cazul cand, in gradina, au fost asezate ghivece cu plante decorative, care iarna stau in casa, riscul ca acestea sa fie asaltate de melci este sporit: melcii sunt mari amatori de trufandale - respectiv plantele exotice.

In acest caz (dar numai inainte de sosirea melcilor) ghivecele se inconjoara cu cate un inel din sarma de cupru, asezate in doua randuri. Melcilor le repugna acest metal, pe care nu-l traverseaza niciodata.

La fel de eficace este presararea printre plante a unor smocuri de par (se pot obtine de la frizerii). In mod ciudat, parul uman dauneaza grav sanatatii melcilor, care pierd din vitalitate, se deshidrateaza si mor.

Tag-uri: invazie melci, melci
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 aug, 2014
ion
limax
sunt insecticide care-i ucid, dar cel mai simplu ii indepartezi cu cenusa din vatra
12 aug, 2014
LML
Oferta serioasa de locuri de munca!
Suntem deja un fenomen in extindere, pentru ca oamenii se conving zilnic de seriozitatea noastra! Oferim din start contract legal si dovada platii! Am trimis deja si primele castiguri! NU e MLM si NU e joc piramidal! Lucrati lejer 3 ore pe zi si castigati 300 dolari lunar, ca operator online! Pentru detalii, trimiteti textul
”Info” la adresa de email: [email protected]
09 aug, 2014
sarina deni
vom fi invadați
incorect : licmasi, corect limax, limacși,

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ