Sprijin pentru copiii din mediul rural – cât de importante sunt microbuzele şcolare

| 22 aug, 2014

Abandonul şcolar este în continuare o problemă care trebuie abordată atât la nivel european, cât şi naţional. Lipsa banilor este principalul motiv al abandonului şcolar, cauză mult mai frecvent întâlnită în mediul rural.

Guvernul s-a angajat să reducă abandonul şcolar şi în consecinţă rata de şomaj în rândul tinerilor prin programe multianuale, printre care se numără şi asigurarea accesului la educaţie pentru copiii din mediul rural.

Un microbuz şcolar pentru o comună răsfirată din Argeş, Vaslui, Botoşani sau Suceava înseamnă o şansă în plus pentru copii la educaţie. Accesul la educaţie gratuită pentru învăţământul preuniversitar este prevăzut în Constituţie. Cu toate acestea, transportul şcolar pentru mediul rural a fost privit timp de mulţi ani ca o afacere foarte profitabilă pentru transportatori. Bazându-se pe sumele decontate de Ministerul Educaţiei, afaceriştii au jonglat cu preţul aşa cum le-a convenit, indiferent de preţul combustibilului. Diferenţele între un abonament de 7 km din Galaţi şi unul de 7 km în Iaşi sunt enorme de la 35 de lei în Galaţi la 220 de lei în Iaşi. Evident preţurile nu se justifică. Lăcomia transportatorilor, dublată de problemele financiare pe care foarte multe familii din mediul rural le au, cresc riscul abandonului şcolar.

Soluţia găsită de Guvernul Ponta: microbuze şcolare gestionate de autorităţile publice locale. Transportul gratuit al elevilor va fi asigurat de punerea la dispoziţie a peste 1200 de microbuze şcolare pentru toată ţara în această perioadă.

În urma cu un an au fost alocate 76 de milioane de lei pentru achiziționarea a 600 de microbuze destinate acelor zone izolate unde elevii mergeau kilometri pe jos pentru a ajunge la școală prin condiţii inumane: zăpada şi viscol, noroi, ploaie.

Citeşte şi: Victor Ponta şi Liviu Dragnea au predat nouă microbuze şcolare pentru elevii din judeţul Tulcea

Opozanţii măsurilor Guvernului au început să-şi etaleze frânturile logice imediat ce alocarea microbuzelor a început. Primul argument absolut nejustificat al Opoziţiei spune că microbuzele sunt alocate pe criterii politice, având în vedere procentajul de primării controlate de PSD care au primit microbuze. Evident că procentajul este mai mare pentru primăriile PSD din două motive: 1. Sunt mult mai multe primării PSD decât PNL şi PDL şi 2. Primarii PSD au depus cereri astfel încât să preia microbuzele.

Premierul Victor Ponta a declarat că educaţia nu are culoare politică şi toţi cei care au depus cereri să primească microbuze, indiferent de apartenenţa la un partid sau altul, le vor primi.

Dat fiind numărul mare de beneficiari finali ai acestui program – 1.200 de primarii, este evident ca microbuzele nu sunt date pe niciun alt criteriu decât cel al urgentei necesității, la nivelul comunităţilor locale.

Este absolut normal ca toată lumea să aibă acces egal la educaţia preuniversitară şi toate şansele să ajungă la un nivel de educaţie cât mai avansat.

Citeşte şi: Victor Ponta: Cine are succes în mediul universitar merită încurajat să se implice în conducerea ţării

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ