Starea răniţilor din clubul Colectiv. Doctori de la maternitatea Bucur: Erau mai mult arși în interior decât pe exterior

| 02 noi, 15:08

Mai mulți doctori și asistente de la Maternitatea Bucur, aflată în imediata apropiere a clubului Colectiv, au povestit luni momentele petrecute imediat după izbucnirea incendiului de vineri noapte.

"A fost foarte greu, erau plini de fumul acela negru, erau mai mult arși în interior decât pe exterior, nu puteau să vorbească, nu puteau să respire, eu când am făcut masaj cardiac la una din fetele care erau jos, m-a ajutat prietenul ei, i-a făcut respirație gură la gură și striga 'ajutați-o, ajutați-o', a făcut stop cardio-respirator, după aia a venit cineva de pe ambulanță, de pe SMURD, cu un defibrilator, au defibrilat-o și au dus-o în ambulanță, deci avea puls când au dus-o, acum nu știu dacă... Cealaltă fată nu, nu s-a mai putut face nimic, au reanimat 40 de minute, domnul doctor Horhotă a intubat-o pe trotuar, dar nu s-a mai putut face nimic pentru ea", a declarat una dintre doctorițele de nou-născuți, care a venit luni în fața clubului, relatează Agerpres.

Ea a spus că vineri noapte a ieșit împreună cu asistentele, cu doctorii, fără să știe însă ce amploare avea dezastrul petrecut.

Citeşte şi: Patronii clubului Colectiv, aduşi cu mandat la Parchet. Cei trei acţionari, urmăriţi penal pentru ucidere din culpă

"De-abia când am coborât am văzut că jandarmii și cei de la pompieri scoteau oamenii pe brațe, unii inconștienți, (...) noi am coborât deja cu materialele sanitare, cu soluții perfuzabile, cu branule, cu leucoplast, cu tot ce se poate, fetele au început deja să prindă vase, să facă masaj cardiac, problema e că erau foarte mulți întinși pe jos care nu se știa cât de grav sunt, salvările nu mai făceau față și atunci am început să alergăm de la salvare la salvare, care îi putea lua, în ordinea gravității. Îi luau pe care puteau, nu s-a mai ținut cont de capacitatea salvării. Pe urmă, fetele de la noi au început să facă manevre de reanimare cum fac pe secție la bebeluși", a mai povestit medicul pediatru.

Ea a explicat că persoanele care își recăpătau pulsul sau cât de cât respirația erau puse în salvări, iar cei de la SMURD au fost foarte organizați și au fost peste 50 de mașini care au venit la fața locului, primele la maxim 10 minute de la efectuarea apelului.

"A coborât și domnul doctor Horhotă, care era de gardă la reanimare, și a intubat pe asfalt, pe stradă — poziția pentru intubat este foarte dificilă și ca să stai în genunchi pe asfalt și să intubezi este extrem de greu. Este o imagine cumplită, imaginea care m-a marcat pe mine, cel puțin, a fost într-o salvare când au venit părinții unui băiat și au strigat că este mort, erau cu buletinul la capul băiatului, că a avut un copil care s-a dus la distracție și a rămas cu un număr pe hârtie", a mai declarat un alt medic.

Citeşte şi: Un supravieţuitor al tragediei din Colectiv acuză autorităţile că ASCUND ADEVĂRUL: "O să vreau niște răspunsuri"

Alături de asistente, acestea spun că au reușit să se mobilizeze în acele clipe și datorită tinereții victimelor, spunând că "toți erau niște copii".

"Nu strigau, că erau căile respiratorii arse, gemeau. (...) Nici nu puteau să vorbească. Erau aproape în semicomă, nu scoteau niciun cuvânt. (...) Eu am văzut un pompier care ieșea cu trupurile în brațe și zicea 'Ajutați-mă!'. Deci, erau cu lacrimi în ochi și ei. Nu s-au așteptat să găsească acolo un asemenea dezastru", a declarat una dintre asistente.

Oamenii au continuat să vină în număr mare luni la clubul Colectiv, unde au depus flori și au aprins lumânări.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ