Statele Unite ale Americii încearcă să evite "distrugerea totală a Siriei", susţine John Kerry

| 19 oct, 12:42

Statele Unite ale Americii încearcă să evite distrugerea totală a Siriei și consecințele sale pentru regiune, precum și valul de migranți suplimentari pe care l-ar antrena, a declarat luni, la Madrid, secretarul de stat american John Kerry, relatează agenţia France Presse, citată de Agerpres.

Washingtonul consideră că are responsabilitatea 'de a încerca să evite distrugerea totală și completă a Siriei', a declarat el, confirmând că zilele următoare va avea loc o reuniune cu oficiali ruși, turci și saudiți în încercarea de a se găsi o soluție la conflictul sirian.

'Nivelul imigrației în Europa este periculos' din cauza dificultății de absorbție și 'amenințarea de a vedea mai mulți (refugiați) sosind, dacă violențele continuă în Siria, este reală', a avertizat secretarul de stat.

Totodată, John Kerry și-a exprimat temerea că prin intervenția sa în conflict, Rusia urmărește 'doar menținerea la putere' a președintelui sirian Bashar al-Assad, ceea ce, în opinia sa, nu va face decât 'să atragă mai mulți jihadiști și să crească numărul de refugiați'. În schimb, a adăugat el, o altă cale este posibilă dacă Moscova dorește o soluție politică și să combată în același timp Daech (acronimul în arabă pentru Statul Islamic).

Totodată, John Kerry a cerut să se pună capăt violențelor între Israel și palestinieni, făcând apel la cele două tabere să dea dovadă de 'reținere' și confirmând că se va întâlni zilele următoare cu premierul israelian Benjamin Netanhayu, în Germania, și cu președintele palestinian Mahmoud Abbas în Orientul Mijlociu.

'Dorim restabilirea păcii și oprirea violențelor', a mai spus Kerry, în cadrul unei conferințe de presă la Madrid alături de omologul său spaniol Jose Manuel Garcia Margallo.

Șeful diplomației americane, care nu s-a mai întors în Israel și teritoriile palestiniene din iulie 2014 după eșecul procesului de pace, a vorbit de asemenea despre regulile care guvernează Esplanada Moscheilor din Ierusalim, așa-numitul 'statu quo'.

'Israelul înțelege importanța statu quo-ului', a spus Kerry.

'Nu, noi nu dorim o modificare (a regulilor statu quo-ului), nu suntem în căutarea unei intervenții din afară sau a altora', a avertizat secretarul de stat, făcând aluzie, fără a menționa în mod explicit, la ideea unei prezențe internaționale pe Esplanada Moscheilor atribuită Franței și respinsă de statul israelian.

loading...

Ştirile orei

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ