Statuie a lui Charles Dickens, dezvelită în Marea Britanie la 202 ani de la naşterea scriitorului

| 09 feb, 2014

O statuie a lui Charles Dickens a fost dezvelită în oraşul natal al scriitorului, Portsmouth, din Marea Britanie, vineri, la 202 ani de la naşterea scriitorului, scrie Mediafax.

Statuia din bronz, în valoare de 140.000 de lire sterline, a fost realizată de sculptorul Martin Jennings şi îl prezintă pe celebrul scriitor în poziţie aşezată, fiind înconjurat de un maldăr de cărţi, informează dailymail.co.uk.

Peste 40 de urmaşi ai scriitorului au participat la ceremonia de dezvelire a statuii care a fost amplasată la mai puţin de doi kilometri de casa în care s-a născut Charles Dickens, în urmă cu 202 ani.

Aceasta este prima statuie a lui Charles Dickens care a fost dezvelită în Marea Britanie după ce autorul şi-a exprimat în testament dorinţa de a nu fi "subiectul niciunui monument, memorial sau testimonial" după moartea sa.

Astfel, dezvelirea statuii din oraşul Portsmouth, în care Charles Dickens s-a născut pe 7 februarie 1812, este o încălcare a dorinţei scriitorului. După decesul lui Charles Dickens, în 1870, ca urmare a unui infarct, o altă dorinţă a sa - de a fi îngropat la Rochester Cathedral - nu a fost respectată, scriitorul fiind înhumat la catedrala Westminster Abbey.

În timp ce aceasta pare a fi prima statuie a lui Charles Dickens din Marea Britanie, un alt monument dedicat scriitorului a fost dezvelit în Philadelphia, USA, în 1891, iar un altul, mai târziu, în Sydney, Australia.

Potrivit editurii Humanitas, Charles Dickens (7 februarie 1812 - 9 iunie 1870) este unul dintre cei mai importanti prozatori englezi. La numai 12 ani, trece printr-­o experienţă cumplită: tatăl lui este închis, timp de trei luni, la închisoarea datornicilor, urmat şi de restul familiei, care nu mai avea cu ce să se întreţină (deşi mama provenea din marea burghezie). Numai Charles, angajat cu puţin înainte într-o fabrică unde lipea etichete, rămâne liber şi "orfan", ca să lucreze câte zece ore pe zi. Episodul îi marchează nu numai copilăria, dar şi viaţa şi cărţile. În romanele şi nuvelele lui, sentimentalismul şi grotescul, umorul şi tragismul se amestecă. Nu lipseşte din scrisul său coarda moralizatoare.

Charles Dickens este cunoscut pentru opere precum "Marile speranţe", "Aventurile lui Oliver Twist", "David Copperfield" şi "Poveste de Crăciun".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ