STATUL ISLAMIC are celule în aproape toate provinciile indoneziene

| 13 iun, 18:51

Gruparea jihadistă Statul Islamic este prezentă în aproape toate provinciile din Indonezia, cea mai mare țară cu populație musulmană, a declarat generalul Gatot Nurmantyo, luni, la Jakarta, potrivit Reuters.

Existe celule clandestine în stare latentă pe întreg teritoriul arhipelagului indonezian, a indicat el, subliniind preocupările legate de extinderea influenței Statului Islamic în Asia de Sud-Est.

"După cum observăm, vedem că în aproape fiecare provincie... există deja celule ale Statului Islamic, dar acestea sunt celule în stare latentă", a declarat într-o conferință de presă generalul Gatot Nurmantyo, adăugând că provincia Papua, predominant creștină, este una dintre puținele excepții.

"Aceste celule în stare latentă pot să se alăture cu ușurință altor celule radicale", a spus el.

Guvernele din întreaga regiune sunt în alertă maximă de când militanți islamiști având legături cu Statul Islamic au preluat controlul asupra unui oraș în sudul Filipinelor acum trei săptămâni.

Armata filipineză, care a efectuat raiduri aeriene și terestre în orașul Marawi, a declarat marți că militanții controlează aproximativ 20% din oraș.

Oficiali din Indonezia și Malaezia au dispus întărirea securității pentru a împiedica islamiștii să fugă din Marawi spre zona de frontieră comună cu Filipine.

"Este ușor de trecut din Marawi în Indonezia și trebuie să evităm activarea celulelor în stare latentă din Indonezia", a lansat generalul Gatot Nurmantyo.

Țările din Asia de Sud-Est cred că în regiunea există mii de simpatizanți ai Statului Islamic, în contextul în care atât Indonezia, cât și Malaezia au reținut zeci de militanți suspecți în decursul ultimilor ani.

Singapore a anunțat luni că a reținut o asistentă maternală suspectată de a fi încercat să se alăture Statului Islamic, prima femeie care se confruntă cu astfel de acuzații în Singapore.

Un atentat cu armă de foc și bombe, în care au decedat patru persoane la Jakarta anul trecut, a marcat primul atac al Statului Islamic în regiune.

De atunci au existat o serie de atacuri de mică anvergură, inspirate de Statul Islamic în Indonezia, dintre care cele mai recente două atentate sinucigașe într-o stație de autobuz la Jakarta, soldate cu moartea a trei polițiști luna trecută.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ