Statul Islamic îndeamnă luptătorii islamiști din Turcia să cucerească Istanbulul

| 18 aug, 19:07

Un adept al Statului Islamic a apărut într-o înregistrare video în care le cere luptătorilor islamiști din Turcia să se revolte împotriva președintelui Tayyip Erdogan, pe care îl descrie ca fiind 'necredincios', și să ajute la cucerirea Istanbulului, relatează marți Reuters.

Turcia se află în stare de alertă după lansarea luna trecută a 'războiului sincronizat împotriva terorii', în cadrul căruia a lansat atacuri aeriene împotriva luptătorilor Statului Islamic din Siria și a permis accesul la bazele sale aeriene forțelor coaliției conduse de SUA, transmite Agerpres.

Decizia reprezintă o schimbare politică majoră din partea Ankarei după ani de reticență în asumarea unui rol în prima linie a frontului împotriva luptătorilor islamiști aflați la granițele sale. Ankara a luat aceste măsuri după atacul sinucigaș de pe 20 iulie, revendicat de Statul Islamic, în orașul de frontieră turc Suruc în care au murit 34 de persoane.

În înregistrarea video, denumită 'Un mesaj către Turcia', combatantul SI, care apare rezemându-se de o pușcă, îl acuză pe Erdogan că 'și-a vândut țara cruciaților' și că le-a permis Statelor Unite să aibă acces la bazele aeriene turcești 'doar pentru a-și păstra funcția'.

'Poporul turc, fără a mai pierde timpul, trebuie să se revolte împotriva acestor atei, cruciați și necredincioși care l-a transformat în sclav', a spus bărbatul, care apare în înregistrarea video alături de alți doi bărbați cu barbă și având asupra lor arme.

'Împreună și sub ordinele lui Abu Bakr al Baghdadi (liderul SI) să cucerim Istanbulul. Trădătorul Erdogan lucrează zi și noapte să-l preda cruciaților', a mai spus bărbatul.

El a descris de asemenea militanții kurzi PKK din Turcia, dintre care unii s-au alăturat luptei împotriva Statului Islamic în Siria, ca fiind 'atei' și a avertizat că estul Turciei va cădea în mâinile kurzilor dacă luptătorii islamiști nu vor acționa.

Reuters nu a putut verifica autenticitatea înregistrării video, însă SITE Intelligence Group, care monitorizează activitatea extremiștilor, a descris înregistrarea ca fiind un apel făcut de un combatant turc al Statului Islamic pentru a primi sprijin din partea musulmanilor din Turcia.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ