STATUL ISLAMIC se extinde: Teroriștii au pus ochii pe o nouă ŢARĂ

| 22 ian, 11:43

Înfrângerile recente suferite de gruparea teroristă Statul Islamic (SI) în Siria și în Irak i-ar putea determina pe unii dintre liderii jihadiști să se instaleze în Libia, a apreciat joi coordonatorul UE pentru antiterorism, Gilles de Kerchove.

Într-un interviu acordat agenției France Presse, el a avertizat totodată că raidurile aeriene efectuate împotriva SI de coaliția internațională condusă de SUA și cele ale Rusiei, precum și operațiunile la sol ale trupelor irakiene și siriene, riscă să determine SI să comită mai multe atacuri în Europa, după modelul celor de la Paris, din noiembrie 2015, soldate cu 130 de morți.

SI este în defensivă după ce a fost alungat din orașul irakian Ramadi și face față cu greu bombardamentelor aeriene intense din Siria, a subliniat el. În consecință, "lideri ai SI ar putea părăsi califatul pentru Libia", a explicat el, referindu-se la "califatul" proclamat în 2014 de gruparea extremistă sunnită la Raqqa, în Siria. Occidentalii trebuie deci să lucreze la măsuri antiteroriste în acord cu guvernul de uniune națională format marți în Libia sub egida ONU.

În prezent, ar fi ușor pentru grupul SI să opereze în Libia, unde dispune deja de circa 3.000 de combatanți, "pentru că acolo nu există nici lovituri aeriene și nici un guvern pe deplin funcțional", a subliniat Gilles de Kerchove.

"Noi știm că principalii responsabili (ai SI) în Siria urmăresc ceea ce se petrece în Libia. Și pentru că ei simt că presiunea este prea puternică, ar putea fi tentați" să se instaleze în această țară unde, "pentru moment, domnește haosul perfect, așa cum le place lor".

Pe de altă parte, "cu cât există mai multă presiune asupra Daesh (acronimul în limba arabă pentru SI — n.r.), cu atât organizația va decide să comită atacuri în Occident, pentru a arăta că obține succese", a explicat el. "Ar trebui mai multe trupe la sol pentru a ne debarasa de ei la Raqqa și Mosul (în Irak), dar cred că coaliția condusă de SUA a înregistrat deja succese", a apreciat el.

Circa 22.000 de jihadiști au fost uciși de coaliția condusă de SUA împotriva SI din vara anului 2014 și până în prezent, a declarat joi ministrul apărării din Franța, Jean-Yves Le Drian.

Potrivit informațiilor de care dispune Gilles de Kervchove, avioanele rusești și-au intensificat și ele atacurile împotriva SI, după ce Rusia a fost acuzată de SUA că vizează cu precădere grupările siriene prooccidentale care i se opun președintelui Bashar al-Assad, aliat al Moscovei.

Intensificarea bombardamentelor — care permite distrugerea camioanelor care transportă petrol pentru a finanța activitățile SI — ar putea forța, de asemenea, un mare număr de jihadiști proveniți din Europa să revină în țările lor de origine, a mai spus De Kervchove.

Citeşte şi: Pentagon: Statul Islamic a pierdut în flăcări zeci de milioane de dolari bani gheață

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 ian, 10:09
El Condor
rocada mica
Se demonstreaza astfel ca SI a fost infiintata si mentinuta cu ajutorul "VESTULUI"(USA&Co), deoarece, odata cu infrangerea si alungarea din sud - estul Siryai, locul i-a fast luat urgent de USA (deocamdata), prin activarea si introducerea in circuitul american a unui aeroport cu destinatie agricola (pentru sustinerea trupelor de elita infiltrata de "coalitie" in zona), urmand ca acesta (aerodromul, practic) sa fie introdus mai tarziu in "circuitul international". Ce-i mai curios : aceasta zona este foarte aproape de Iran, urmatoarea tinta a iudeoamericanilor . Sa nu stie Rusia numic de aceasta "miscare", sau si-a tradat aliatii ?
23 ian, 16:18
maricica
Munca
Iubesti lumea cartilor, iti place sa citesti si vrei sa-ti imbogatesti biblioteca cu inca o carte extraordinara? Tocmai ai gasit afacerea care ti se potriveste perfect! Mai pui o carte pe raftul bibliotecii tale personale si pornesti sa castigi bani in cea mai placuta si simpla afacere posibila! Iti oferim un curs gratuit online, cu explicatii clare, indrumare permanenta si un plan exceptional de dezvoltare si extindere in viitor. Solicitam seriozitate, rabdare si perseverenta. Pentru detalii trimiteti e-mail la : [email protected]
23 ian, 08:04
sanda
munca
In loc să aştepţi zadarnic
de la guvern sau patroni să-ţi mărească salariul sau să-ţi ofere pe tavă un loc
de muncă bine plătit, e mult mai sigur să-ţi alegi TU o oportunitate care să-ţi
aduca bani!Da, noi iti oferim gratuit un curs online de franciza alternativa in
care inveti pas cu pas si cu toate detaliile cum sa faci bani acasa! Solicita
detalii la email:[email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ