IRINA RADU, director interimar al TVR. Stelian Tănase a fost demis

| 23 sep, 11:23

Raportul de activitate pe anul 2014 şi contul de execuţie ale SRTV au fost respinse de plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului cu 115 voturi 'pentru', 222 voturi 'împotrivă'. Director interimar va fi Irina Radu.

UPDATE 14:11 "Nu am vizat nici această funcție. Nu îmi fac planuri mai mult decât dacă este ceva bun și mi se asigură sprijinul. Și consider că, dacă vom putea face performanță, s-ar putea să îmi doresc mai mult, nu neapărat o funcție definitivă, poate îmi voi dori să fiu din nou director de programe într-o televiziune care are bani, programele se fac cu bani. Vreau să mă asigur că vom avea salarii și că vom da la televizor lucruri corecte, pentru că atâtea minunății se spun încât vreau să mă asigur de corectitudine. S-au dat și lucruri incorecte până acum și nu vorbesc de anul ăsta, vorbesc de-a lungul timpului, iar dacă comunic ceva să știți că o să vin cu hârtii și înregistrare", a spus Irina Radu la Palatul Parlamentului întrebată dacă vizează funcția de director al TVR.

Ea a adăugat că au fost difuzate lucruri incorecte atât din punct de vedere jurnalistic cât și politic.

Directorul interimar al TVR a mai menționat că a acceptat funcția pentru ea și pentru colegi "cu emoții foarte mari" și cu ideea că riscă foarte mult.

"Este aberant de la o zi la alta să spui că ai mari planuri, avem multe planuri pentru că sunt în Comitetul director și în board-ului executiv al televiziunii și din acea poziție aveam un anumit tip de planuri, acum, din noua poziție planurile se vor schimba, adică atenția noastră se va schimba mai mult pe schimbarea legii, pe lucrurile care contează enorm în posibilitatea de a ne desfășura activitatea. În perioada imediat următoare trebuie să ne asigurăm că toți colegii își vor lua salariile și că telespectatorii vor continua să vadă emisiuni la televizor. Pe mine, ca director de programe, încă sunt director se programe, nu mă satisfac emisiunile din acest moment și nu numai din cauza noastră și a colegilor noștri, ci și din motive financiare", a precizat Radu.

Ea a adăugat că peste o săptămână vrea să aibă o întâlnire cu presa în care să prezinte niște cifre referitoare la Televiziunea publică și că prioritatea sa este să se gândească "la echipa apropiată" cu care va lucra.

UPDATE 13:31 Irina Radu, directorul de Programe al Televiziunii Publice, a fost audiată şi a primit avizul Comisiilor de Cultură ale Parlamentului pentru funcţia de preşedinte director general interimar. Ea a fost votată în plen cu 231 "pentru" şi 3 voturi "împotrivă".

UPDATE 13:03 Irina Radu, directorul de programe al Televiziunii Publice, a fost audiată şi a primit avizul Comisiilor de Cultură ale Parlamentului pentru funcţia de preşedinte director general interimar. Urmează votul în plen.

Irina Radu a vorbit în Comisiile de Cultură despre activitatea sa în cadrul Televiziunii Publice. Ea şi-a exprimat convingerea că SRTV poate fi funcţională.

Irina Radu are o lungă experiență la TVR, a mai fost director al canalului TVR 1 (din 2004 până în 2006),  director interimar al canalului TVR 2  pentru o scurtă perioadă, director Evenimente Speciale, redactor-şef al Redacţiei Copii-Tineret.

În 2000 şi 2001 a fost producător general al Festivalului Cerbul de Aur, iar în 2003, 2004 şi 2005 a fost directorul festivalului. A fost, pe rând, redactor-prezentator la TVR Iaşi, producător şi prezentator al Jurnalului TVR, redactor-şef la Ştiri, realizator emisiuni.

Între 1998 şi 2002 a fost membru în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române. Licenţiată în Litere, Irina Radu a urmat mai multe cursuri de specializare (CODECS, Open University Business School: Managementul relaţiilor cu clienţii şi cumpărătorii, Managementul Resurselor Umane, Management general; California State University: Jurnalism şi Comunicare; Fundaţia Britanică Thomson: Jurnalism).

A câştigat premiul APTR pentru emisiunea „Culise” (în 2000) şi pentru Cerbul de Aur 2003. În 2001 i-a fost decernat premiul World Vision pentru reportaj.

Irina Radu declara într-o dezbatere, în luna mai 2015, că Televiziunea Română are nevoie de o şansă, pentru că angajaţii instituţiei ştiu ce au de făcut şi realizează emisiuni ca "Viaţa satului", "O dată-n viaţă" şi "Profesioniştii", care sunt apreciate de telespectatori. Ea a mai spus că TVR trebuie să se bată să cucerească telespectatorul, având în vedere situaţia financiară dificilă în care se află în prezent televiziunea publică.

 

UPDATE 12.05: Irina Radu este audiată la Comisiile de cultură ale celor două Camere ale Parlamentului pentru a prelua interimatul la şefia Televiziunii Publice.

UPDATE 11: 38 "Interimatul la conducera TVR nu însemnă o soluţie. Aş fi preferat să avem acest dialog înainte. Înţeleg că se vine cu o propunere nepartizanat politic. Vă întreb: Stelian Tănase era membru al vreunui partid politic încât să simţiţi nevoia să-l schimbaţi astăzi, să puneţi un interimar? Mă îndoiesc", a spus Alina Gorghiu, răspunzând-i liderului PSD, Liviu Dragnea, care a susţinut că la conducerea TVR să fie o persoană neimplicată politic.


Gorghiu a menţionat, referitor la propunerea lui Liviu Dragnea privind discuţii pe marginea modificării legislaţiei referitoare la funcţionarea TVR, că PNL nu a refuzat niciodată dialogul pe teme importante.

”Acum vă spun un lucru: niciodată PNL nu a refuzat dialogul pe teme importante. Săptămâna viitoare vom accepta orice întâlnire pentru a creiona viitoare lege a TVR. Mai rămâne întrebarea: Aţi pus problema şi Guvernului? Ştiţi că acele datorii nu se vor rezolva în Parlamentul României, ci doar prin asumarea factorului guvernamental? Aţi vorbit şi cu domnul Ponta să vedeţi dacă aceste datorii vor fi plătite pentru a vedea dacă situaţia la TVR se va îmbunătăţi? Dacă da, veţi avea toată dschiderea din partea PNL”, a adăugat Gorghiu.

UPDATE 11:25 Irrina Radu, directorul de programe al TVR, a fost propusă pentru a prelua funcția de director interimar al televiziunii naționale. Potrivit Comisiei de cultură a Senatului, Georgică Severin, mandatul acesteia nu poate fi mai mare de șase luni.

UPDATE 11:20. Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că propunerea coaliţiei pentru şefia interimară a Televiziunii publice va fi "un om respectat din TVR", care nu are niciun fel de apartenenţă politică.

"Propunerea pe care noi o s-o transmitem la comisii pentru această perioadă de interimat nu va fi o propunere politică, va fi o propunere serioasă, un om respectat din TVR, care nu are niciun fel de apartenenţă politică şi care pe această perioadă de interimat va colabora cu noi, cu comisiile de Cultură, cu Guvernul", a spus Dragnea.

Şeful PSD a precizat că, în perioada de interimat, preşedintele director general al TVR va lucra cu Guvernul şi cu Parlamentul pentru a veni cu un pachet legislativ de relansare a Televiziunii publice.

Plenul reunit al Parlamentului a respins miercuri raportul de activitate al Televiziunii publice pe anul 2014, cu 115 voturi "pentru", 220 voturi "împotrivă", astfel încât conducerea TVR în frunte cu Stelian Tănase, preşedintele-director general, este demisă de drept. Comisiile de cultură reunite vor audia propunerea pentru un preşedinte interimar. Dacă propunerea este aprobata în plenul reunit, acesta poate sta la şefia TVR timp de 6 luni. Dacă într-o viitoare şedinţă de plen reunit nu este cvorum pentru această numire, interimatul rămâne doar pentru o perioadă de 60 de zile.

Citeste si: Raportul TVR, dezbătut ASTĂZI în Parlament

Preşedintele director general al TVR, Stelian Tănase, a declarat, miercuri, în Parlament, că situaţia TVR este atât de "gravă" încât doar un şir de măsuri guvernamentale pot salva instituţia, susţinând că datoriile TVR s-au strâns în lipsa sprijinului de la Guvern şi de la Parlament.

Stelian Tănase a luat cuvântul în plen în timpul dezbaterii rapoartelor de activitate ale Televiziunii publice pe anii 2013 şi 2014,

"Situaţia televiziunii nu mai este la îndemâna managerilor televiziunii. Situaţia este atât de gravă, lucru pe care în mai multe rapoarte către Guvern şi Parlament am făcut vorbire, încât nu se poate rezolva printr-un şir măsuri, nu există o singură măsură care să salveze televiziune, pe care trebuie un Guvern să şi le asume", a explicat Stelian Tănase.

Preşedintele director general al TVR a spus că de-a lungul timpului au fost luate măsuri care au afectat situaţia financiară a televiziunii, precum limitarea segmentului plătitorilor de taxă TV pentru persoane juridice şi schimbări în legislaţia publicităţii. În aceste condiţiile, datoriile au crescut. Mai mult, Stelian Tănase susţine că în 2013 Guvernul a promis televiziunii că va lua măsura indexării taxei TV, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. În baza acelei promisiuni, însă, TVR a contractat un credit care a ajuns să afecteze apoi şi mai mult situaţia gravă a datoriilor ce nu puteau fi plătite.

"Am venit la Televiziunea română moştenind o datorie de aproape 180 de milioane de euro. Mi s-a promis atunci un sprijin, existând o majoritate de 70% (în Parlament - n.r.). Dacă ne uităm la spiritul raportului rezultă că nu ne-am preocupat şi datoriile au crescut. Au crescut în lipsa unui cadru legislativ şi a unor hotărâri absolut necesare pe care Guvernul ar fi trebuie să le ia. Din păcate, nu le-a luat", a spus Stelian Tănase.

Acesta a precizat că a venit în mai multe rânduri cu propuneri cu privire la măsuri pe care Guvernul să le aprobe, precum indexarea taxei, amnistia fiscală, ştergerea datoriile, schimbarea regimului publicităţii la TVR, reeşalonarea datoriilor. "Nu am reuşit să obţinem niciuna din aceste măsuri", a spus Tănase.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ