Stenograme în scandalul Bercea Mondial-Mircea Băsescu

| 05 iun, 2014

În dosarul condamnării definitive a lui Bercea Mondial apar o serie de înregistrări în care acesta discuta cu membri ai familiei sale despre ce este de făcut pentru evitarea unei condamnări şi despre persoanele care ar trebui implicate în aceste demersuri, transmite ziarulring.ro.

Bercea Mondial îl menţionează în mai multe rînduri pe Mircea Băsescu folosindu-se de expresii precum "românul de la apa mare" sau "fratele celui mare, de la oraş, care ne-a botezat fata, unde am fost la apa mare".

Stenogramele prezentate de "Ring" fac parte din dosarul 307/P/2011, instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Sunt interceptări telefonice sau ambientale din perioada 19.02.2011-22.03.2011. Monitorizatul principal este Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, dar personajele cu care acesta conversează telefonic sunt fie o anume Stela (soţie), fie un anume Florin Băsică (fiu) ş.a. În schimb, în stenograme apar fie nume directe, precum Marian Căpăţână, Tănăsescu, Birea, fie porecle (Maci, Băsică), fie nume criptate precum "românul de la apa mare", sau "fratele celui mare, de la oraş, care ne-a botezat fata, unde am fost la apa mare", sau "ăla bătrân de la Bucureşti", sau "românul care este prieten cu naşul nostru" ş.a.m.d.

Din discuţiile înregistrate, dar şi din modul cum au relaţionat public sau cum au evoluat evenimentele în timp, numele criptate transpar şi devin cât se poate de limpezi. Cine ar putea fi "fratele celui mare, de la oraş, care ne-a botezat fata, unde am fost la apa mare" decât fratele preşedintelui României, nimeni altul decât Mircea Băsescu, cel care i-a botezat nepoata lui Bercea, cu mult fast, în văzul televiziunilor?!...

 

În ziua de 18.02.2011, la ora 20.59.25, discuţie purtată între Anghel Sandu, zis Bercea Mondial, şi Stela, soţia sa:

ANGHEL SANDU (A.S.): Vinde tot şi scapă-mă de aici că sunt nevinovat. Dacă nu îmi dă drumul ăştia, să te duci la toate posturile de televiziune. Vezi şi tu cum arăt, am slăbit 15 kg de când sunt arestat. Eu nu mai pot să rezist. (...)

STELA (S): Toţi oamenii ăia mari au spus să stai liniştit să nu faci ceva, că se rezolvă.

A.S.: Să te duci să discuţi cu oamenii ăia unde ai fost cu Băsică.

S.: Am fost acolo şi i-am dat la unul dintre ei cinci milioane. Urmează să vină la tine avocaţii, cei de la Craiova.

A.S.: Nu vreau să mai vină ăia. Să vinzi maşina de acasă care este pe numele meu, numai să mă scapi. Cu Căpăţână ai mai vorbit? A spus că nu poate să facă nimic! Dacă eu mor aici, să ştii că sunt nevinovat. (...) Ştiu că eşti nevinovat şi că băiatul meu, Mondialul, l-a tăiat. (...)

S.: Nu te mai enerva, să nu păţeşti ceva! Am fost la toţi oamenii mari şi la cel de la apă şi toţi au spus să fii calm şi să ai răbdare.

A.S.: Ai grijă, dacă mor, să dai la toată presa ce se întâmplă aici. (...)

A.S.: Băsică a mai încasat şi el din banii care îi avem daţi la români?

S.: Nu, că îi este frică!

A.S.: Nu îi face nimeni nimic. Şi vezi că mai am de încasat bani de la ăla căruia i-am vândut Skoda.

S.: Da.

A.S.: Vezi că acasă am un număr de la un cetăţean, că vreau să vând un pământ. Cristi Geamănu, naşul şi Rusu Peco. Eu doream să vând la ruşi (n.r. - ruşii de la ALRO?) terenul ăsta. (...)

A.S.: Să te duci la Marian Căpăţână şi să vorbeşti cu el.

S.: Nu îi mai spune numele!...

A.S.: Ia pe Maci (n.r. - fiica, Izaura, zisă Formaţia) şi pe copiii ei şi du-te la românul ăla cu cinci sute de mii la tine. Te duci la românca aia care a botezat-o pe fiica lui Maci (n.r. - Izaura) şi îi dai cinci sute de mii şi îi spui să te ajute.

S.: Eu merg în fiecare zi şi discut cu ei.

A.S.: Te duci la omul ăla mare, îi dai cinci sute de mii şi îi spui să mă scape că sunt bolnav. Să îi faci copii după toate documentele.

S.: Mă duc, dar numai să mă primească.

A.S.: Dacă ajungi până în ora 6.00, te primeşte. Te duci la românul care ne-a botezat pe fata lui Maci (n.r. - Izaura) şi îi dai trei sute de mii (n.r. - Mircea Băsescu?). Te urci în maşină cu Maci şi cu copiii şi îl aştepţi la poartă până vine. Şi îi spui că nu mă poate scăpa nimeni decât fratele lui (n.r. – Traian Băsescu?). Vorbeşti cu el şi îi spui că în afară de banii pe care îi dai acum, îi mai dai încă patru sute.

S.: Fratele tău a spus că el nu te lasă acolo! El te-a băgat, el te scoate.

 

În ziua de 1.03.2011, la ora 10.52.08, Anghel Sandu a luat legătura cu BIREA.

Sandu Anghel: Alo!

Birea: DA.

S.A.: Eu sunt, Bercea. Ce au făcut?

B: Sunt la Bucureşti.

S.A.: Cu cine ai vorbit pentru terenul ăla? Cu Cristi Geamănu?

B.: S-a vorbit cu ăla de la apă?

S.A.: Care apă?

B.: Despre tine!...

S.A.: Şi ce a spus, poate să facă ceva?

B.: Poate.

S.A.: Dar Stela nu dă nimic până nu scap eu. (...) Vezi că vine Stela acum la Bucureşti! (...) Care este românul de la apă? Care dintre ei?

B.: Cel care ţi-a botezat!

 

În ziua de 1.03.2011, Anghel Sandu ia legătura cu soţia sa, Stela:

Anghel Sandu: Le spui că le dai tot ce vor ei! (...)

Stela: Mi-a spus că trebuie să ajung neapărat la cel care ne-a botezat copilul!

S.A.: Cel care urmează să ne boteze?

Stela: Nu! Fratele celui mare de la oraş care ne-a botezat unde am fost aseară la apa mare! (...) A vorbit şi Birea cu el!

S.A.: Şi?

Stela: A vorbit cu el despre tine! Şi a spus că cel mai mare de la Bucureşti (...) trebuie să te pună în libertate.

 

În ziua de 3.03.2011, la ora 17.41.00, Anghel Sandu ia legătura cu Băsică:

ANGHEL SANDU: Ce ai discutat cu Cristi Geamănu?

BĂSICĂ: Am vorbit cu omul acela la care ne-ai trimis tu la el. Am fost la el şi a spus că el în două zile te scoate în libertate. A cerut banii de la noi şi a spus că nu îi dăm direct lui şi să îi lăsăm la un hotel. Nouă ne-a fost frică! Mama s-a dus la omul de la apă şi a vorbit cu el şi i-a spus să nu îi dea niciun ban că este informator la Securitate şi... A venit la noi aseară Căpăţână şi am stat cu el de vorbă. Şi a doua zi a venit la noi să îi dau numărul dosarului. Şi va merge acolo unde trebuie. Şi într-o săptămână-două se rezolvă.

ANGHEL SANDU: Când vine Marian Căpăţână să îi dai o sută de milioane pentru avocat. Dar mai bine te duci la Tănăsescu. La cel cu pâine de lângă noi.

BĂSICĂ: Da, am fost şi mi-a spus soţia lui că nu poate face nimic. (...) Urmează ca eu să merg să discut cu omul de la apă şi cu cel de la magazinul de pâine de lângă noi.

ANGHEL SANDU: Şi avocatul ăla de departe unde ai fost tu cu mă-ta ce ţi-a spus?

BĂSICĂ: A spus că dacă nu se rezolvă nimic acum, se duce el şi vorbeşte acolo. A spus la televizor că nu are cum să te lase pe tine acolo că nu eşti vinovat. A spus la televizor şi fratele lui cel mare

 

În ziua de 22.03.2011, la ora 10.08, Anghel Sandu, zis Bercea ia legătura cu soţia sa Stela:

A.S.: Să îi dai o sută de mii lui Felix să umble pentru mine.

Stela: Dar până acum nu a vrut să ia niciun leu de la mine. (...)

ANGHEL SANDU: Dar acolo la apă unde ai fost tu cu Maci ce ai făcut?

STELA: Şi ăla a spus că este bine! Şi eu diseară mă duc acolo. (...)

ANGHEL SANDU: Şi nu ai mai discutat cu el.

STELA: Am vorbit cu ăla, ştii tu, bătrânul din Bucureşti.

ANGHEL SANDU: Cu omul nostru?

STELA: Da! Şi a spus să mai merg la el împreună cu fetele.

ANGHEL SANDU: Hai, du-te!

STELA: Eu plec mai pe seară acolo la el şi dimineaţa îl întâmpin la poartă când intră în curte.

ANGHEL SANDU: Să nu te duci fără cinci sute de mii la el. Şi îi laşi banii acolo, nu îi iei înapoi, îi spui că am spus eu să nu mai iei niciun ban înapoi.

STELA: Nu ştii că am mai fost şi nu a vrut să mi-i primească.

ANGHEL SANDU: Banii îi laşi la femeia lui. Să nu mai plece avocatul de lângă... tine până nu vorbesc cu tine.

STELA: Tu nu vei sta acolo cele treizeci de zile!

ANGHEL SANDU: Du-i cei cinci sute de mii omului de la apă.

STELA: Nu mai spune, că ştiu eu ce fac!

ANGHEL SANDU: Du-te la el acasă şi pune-te în genunchi în faţa lui, că eu mor.

STELA: I-am pupat mâinile şi picioarele şi cât am stat la el numai în genunchi am stat...

ANGHEL SANDU: Bine!

Cristian Geamănu este un fost partener de afaceri al lui Mircea Băsescu în firma Defense, Security and Intelligence Co-Desintco SRL alături de Aurel Cazacu, fost preşedinte Romarm, şi un fost general MApN, Sandu Ion Eftimie. Această companie a fost implicată în scandalul generat de faptul că ar fi fost beneficiara unor achiziţii de armament făcute de statul român în condiţiile în care fratele acţionarului Mircea Băsescu era şeful Consiliului Superior de Apărare a Ţării şi, totodată, preşedintele României.

Scandalul se petrecea în primul mandat al lui Traian Băsescu, iar la vremea respectivă preşedintele i-a spus fratelui său să se retragă din această firmă, precizând că nu a ştiut de aceste afaceri. Geamănu susţinea că a făcut afaceri cu Ministerul Transporturilor în vremea când Băsescu era ministru şi că îl cunoaşte din anii '90. Geamănu a fost şi în perioada scandalului şi este şi în prezent unul dintre managerii puternicei firme americane de armament General Defence Corp.

Jurnaliştii de la "Ring" au ajuns la nişte variante ce ar putea constitui ipoteze de lucru privind identitatea persoanelor pe care participanţii la discuţiile înregistrate îi numeau codificat. "Omul de la apa cea mare" sau "românul de la apă", de la Constanţa, frate cu "cel mai mare de la Bucureşti", ar putea fi Mircea Băsescu. Radu Birea este fiul bulibaşei din Drăgăneşti –Olt şi verişorul lui Bercea Mondial. Costel (Constantin) Popescu este un om de afaceri din Câmpulung Muscel. Fost patron al echipei de fotbal ARO Câmpulung, deţinea în 2011 împreună cu nişte belgieni o fabrică de pui (Vital Avi Natura SRL), la fel ca şi Mircea Băsescu. De altfel, firma lui Popescu alături de cea a lui Mircea Băsescu Plusfoond SRL şi alte două companii erau singurele care au primit dreptul în 2007, anul intrării României în UE, să exporte preparate din carne în spaţiul comunitar. Popescu este finul chestorului Nicolae Berechet, fost şef al Poliţiei Române.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ