Stoltenberg: NATO va aproba "dublarea" efectivelor Forței sale de reacție rapidă

| 22 iun, 15:20

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va decide, săptămâna aceasta, consolidarea Forței sale de reacție rapidă, majorând capacitatea acesteia "până la 30.000-40.000 de oameni", adică "mai mult de jumătate" din mărimea sa actuală, a anunțat luni secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, potrivit AFP.

Miniștrii apărării din țările membre ale NATO vor lua 'decizia de a întări puterea și capacitățile Forței de reacție rapidă a NATO până la 30.000-40.000 de oameni, mai mult de jumătate din capacitatea sa actuală', a declarat pentru presă Jens Stoltenberg. Miniștrii apărării din țările aliate urmează să se reunească miercuri și joi la sediul Alianței de la Bruxelles.

La începutul lunii februarie, NATO a aprobat întărirea capacităților sale în estul Europei, creând o nouă forță de reacție rapidă de 5.000 de militari și șase centre de comandă în regiune.

În prezent, Alianța dispune de circa 13.000 de militari pregătiți pentru o eventuală reacție, dar timpul care le este necesar pentru a acționa este considerat prea lung în actualul context de securitate.

Cele șase centre multinaționale de comandă și control vor fi în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România. Ele vor servi la desfășurarea forței 'vârf de lance' dacă NATO decide să lanseze operațiuni în aceste țări apropiate geografic de Rusia și îngrijorate de politica Moscovei.

loading...

Ştirile orei

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ