Strategia electorală a prezidențiabilului PMP, Elena Udrea – tupeu și țățisme. Cam atât.

| 11 apr, 2014

Invitată la România TV joi seara, Elena Udrea nu a vrut să confirme sau să infirme în vreun fel ce se vorbește în târg despre o candidatură a ei pentru Cotroceni, dar a continuat cu atacurile prefăcute și de un tupeu greu de înțeles: “Eu pot să îl bat pe domnul Ponta în orice alegeri şi în alegerile prezidenţiale.

Dacă voi candida sau nu, nu e un moment la care să răspund acum. Deocamdată nu s-a luat această decizie”, a afirmat fostul ministru al Dezvoltării.

Elena Udrea pierde din vedere două lucruri: dânsa este persoana a cărei imagine este cel mai mult asociată de cea a lui Traian Băsescu, pe bună dreptate, și, se poate că memoria electoratului este de scurtă durată, dar toate sondajele arată cât se poate de clar că votul de blam, anti-Băsescu și împotriva guvernărilor sale, rămâne de actualitate pentru cea mai mare parte a alegătorilor.

Încrederea nejustificată a fostului ministru provine, cel mai probabil, de la saltul de circa cinci procente al partidulețului prezidențial, după alăturarea ei la noua formațiune. Într-adevăr, Elena Udrea poate capitaliza o mare parte din, dacă nu chiar tot electoratul lui Băsescu. Un sondaj IRES din martie 2014 relevă faptul că ea este de departe portstindardul Mișcării Populare, devansându-l cu mult chiar pe președinte. La întrebarea “Care sunt primele trei nume de politicieni care vă vin în minte atunci când auziți de PMP?”, Elena Udrea a avut 55% din răspunsurile totale ca prima mențiune – top of mind –, 36% a doua mențiune și 21% cea de-a treia. Astfel, toți cei care cunosc partidul o identifică pe Udrea cu acesta. Ca termen de comparație, al doilea în funcție de răspunsurile la întrebare este Traian Băsescu cu procentele, pe mențiuni, în ordine: 19%, 13% și, respectiv 12%.

Până aici, toate bune și toate motivele pentru Elena Udrea să sară la bătaie cu tupeu. De aici, însă, la potențialul de creștere, lucrurile se complică pentru candidatul PMP, și pentru Elena Udrea, în mod special. Asocierea cu Traian Băsescu este în același timp propulsia ei electorală, dar și zidul dincolo de care nu mai poate crește. Explicația e simplă, Traian Băsescu se află în sondaje, la întrebările despre încrederea în personalitățile publice, undeva la 15-20%, uneori mai mult, uneori mai puțin, în funcție și de agenda publică, dar niciodată nu sare de 25 de procente. Elena Udrea este, evident, sub acest nivel, undeva la 12-13% încredere.

Un sondaj INSCOP, tot din martie, cu variante de turul al doilea pentru alegerile prezidențiale, arată limita candidatului “urmaș al lui Băsescu” pentru alegeri. Nici Emil Boc, nici Elena Udrea, potențiali candidați puternic asociați cu președintele, nu ar putea spera să obțină după primul tur un rezultat mult mai mare de 30%, indiferent de contracandidat. Adică, indiferent de voturile de care ar beneficia din antipatia unor alegători pentru celălalt candidat, neîncrederea în oamenii lui Băsescu rămâne dominantă în rândul votanților de la noi și frânează orice șansă ar putea avea într-un eventual tur II. Mult mai probabil este ca omul lui Băsescu să nu treacă nici de primul tur.

Iar Elena Udrea, oricâtă voinicie ar afișa acum, știe bine că nu ar avea șanse la prezidențiale, și cu atât mai mult împotriva lui Victor Ponta, care stă de departe cel mai bine în sondaje. De aceea, doamna nu se avântă să-și anunțe candidatura, ci doar folosește discuțiile despre alegeri ca să îl mai atace pe premier. Elena Udrea nu are muniție ca să critice o guvernare net superioară celor din care a făcut ea parte, o guvernare care a reparat acolo unde Executivul Boc a distrus. Și atunci, preferă să ducă discuția în zona alegerilor prezidențiale, unde fiecare poate să spună ce vrea, pentru că mai sunt luni bune până atunci și lauda de sine nu costă nimic.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 apr, 2014
Vladu
Ponta nababul.... Cu banii Romanilor!!
Cum explica Ponta salariul lui Dan Radu Rusanu de la ASF, de 10 ori mai mare decat al unui ministru 28.000 EURO

Salariile din Autoritatea pentru Supraveghere Financiara, care include Comisiile de Supraveghere a Asigurarilor, Valorilor Mobiliare si Pensiilor Private, vor fi incadrate in standardele BNR, a afirmat premierul Ponta, care arata ca in aceste autoritati se castiga lunar 62.000 lei-188.000 lei.
Ma indoiesc ca undeva un mare bancher a reusit sa castige in ultimii ani, in medie, 188.000 lei pe luna, cum se castiga la Asigurari, sau 80.000 lei pe luna, la Valori Mobiliare, sau 62.000, ca la Pensii Private. E greu in lumea privata sa castigi atatia bani cum castigi la stat. De maine, toate salariile si veniturile de la aceasta Autoritate trebuie sa se incadreze in standardele Bancii Nationale, oricum mult mai generoase decat cele care ii privesc pe membrii Guvernului, cam de vreo zece ori, dar totusi de cincizeci de ori fata de oamenii obisnuiti. a spus Ponta la inceputul sedintei de guvern.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ