Studiu: Banii firmelor de stat sau private din domeniul energetic nu ajung în investiţii

| 02 mar, 22:32

Bancherii critică modul în care companiile energetice folosesc profitul obţinut. Cel mai mare profit de pe urma consumatorilor l-au făcut italienii de la Enel. Aceştia au câştigat doar pentru 2013, în regiunea Bucureşti-Ilfov, 267 milioane de lei.

Un studiu al celei mai importante bănci comerciale din România susţine că banii firmelor de stat sau private din domeniul energetic nu ajung în investiţii. Tot ei avertizează că strategia energetică pe care şi-o doresc guvernanţii riscă să lase nerezolvate problemele din domeniu. Strategia energetică ar putea fi gata la finalul anului. Guvernanţii spun că vor tarife mai mici la consumatorii finali, dar nu au luat nicio măsură pentru scăderea taxelor şi a tarifelor care triplează valoarea energiei de la centrală până la priză, notează digi24.

„Observaţi ponderea ridicată a tarifului de furnizare şi de distribuţie a preţului final la electricitate, ponderea redusă a preţului efectiv la curentul electric. Tarifele aprobate de ANRE ar putea fi mai puţin generoase, dată fiind şi ponderea ridicată la consumator”, a spus Mihai Căruntu, autor raport BCR.

Chiar dacă are reţele învechite, şi penele de curent sunt la ordinea zilei, compania de stat a câştigat într-un singur an, doar din distribuţia energiei, 260 de milioane de lei.

Însă cel mai mare profit de pe urma consumatorilor l-au făcut italienii de la Enel. Aceştia au câştigat doar pentru 2013, în regiunea Bucureşti-Ilfov, 267 milioane de lei.

Pentru gaze plătim mai puţine taxe. Adică, valoarea gazului brut este jumătate din factura finală. Chiar şi aşa, cele mai mari profituri le au companiile care exploatează aceste gaze naturale, precum Petrom şi Romgaz.

„Cere cu atât mai mult un management profesionist al acestor firme şi utilizarea acestor lichidităţi în proiecte de dezvoltare naţională. Totul este ca aceste fonduri să nu fie luate ca un prânz gratuit pentru subvenţionarea şi ținerea în viaţă cu orice preţ a unor activităţi pe criterii neeconomice”, a spus Radu Crăciun, economist şef BCR.

Preţurile mari la energie sunt contestate de consumatorii din Bucureşti inclusiv prin desene apocaliptice. Strategia energetică ar putea fi gata la finele acestui an.

Până acum, Ministerul Energiei nu a decis însă cel mai important aspect: care este resursa cea mai eficientă pentru încălzire: gazele sau energia electrică?

Tag-uri: bcr, enel
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ