Studiu: cei mai mulţi dintre români sunt dependenţi de tutun şi internet

| 10 mai, 2013

Peste o treime din populația studiată (34.66%) recunoaște că are o problemă de dependență față de tutun, iar adicția față de Internet sau computer este aproape la fel de frecvent întâlnită ca și dependența față de fumat (31.82%), arată studiul "Adicțiile la români”, desfășurat pe platfoma iVox.ro în luna martie 2013.

Aproximativ 70% dintre români s-au confruntat sau se confruntă cu cel puţin o dependenţă.  Pe lângă tutun şi internet românii mai sunt dependenţi şi de statul în faţa televizoarelor (17.92%).

Două treimi (66.5%) susţin că respectivele comportamente de care sunt dependenţi le afectează viața. Dependențele îi afectează pe respondenți pe mai multe planuri, dar în special dăunează calității vieții în general (52.1%), apoi, 43.38% susţin că îi afectează atât din punct de vedere psihic (43.38%) cât și fizic (43.09%), se arată în studiul "Adicțiile la români”, desfășurat pe platfoma iVox.ro în luna martie 2013.

Dependențele afectează oamenii și pe planul social și al relațiilor (37.06%), dar și a performanței în general (24.45%). Mai mult de o treime din respondenți (38.5%) susţin că dependenţele lor îi afectează pe cei din jur, iar, 39.27% sunt de părere contrarie.

Nu ne dezlipim de "vicii"

Studiul arată că majoritatea persoanelor au încercat cel puțin o dată să elimine o adicție, dar nu au reușit (38.21%), iar 6.55% au reușit dar, au înlocuit comportamentul cu o altă adicție. O parte semnificativă dintre repondenți au reușit să renunțe la cel puţin o adicţie (32.53%), iar 9.86% îşi doresc asta, dar nu au încercat până în momentul de faţă.

Pe de altă parte, există și persoane care nu au încercat niciodată să elimine un comportament de care sunt dependente, dar nici nu își doresc acest lucru. Dintre persoanele care au intenționat să elimine sau au eliminat o adicție peste jumătate nu au
apelat și nici nu ar dori să recurgă la ajutor specializat (53.69%). O treime (33.07%), din contră, deși nu au încercat, ar dori să apeleze la ajutor specializat pentru a renunța la o adicție.

Peste trei sferturi dintre respondenţi (78.2%) susţin că în România nu există tratament suficient pentru tratarea dependenţelor şi doar 21.8% susţin că există tratament suficient. Cei mai mulţi dorindu-şi un tratament adecvat în privinţa dependenţei faţă de alcool, tutun şi droguri uşoare.

Care sunt cele mai nocive dependenţe?

Cele mai nocive dependențe sunt considerate a fi cele chimice și farmaceutice: alcool, droguri, tutun, sedative, somnifere etc. (87.71%). Mai puțini sunt cei care sunt de părere că adicțiile non-chimice precum cele care implică jocurile de noroc, sexul, dragostea, munca, Internetul sau shoppingul, sunt mai dăunătoare decât celelalte categorii (8.08%). Adicțiile alimentare sunt considerate a fi nocive de către 4.2% dintre participanții cercetării.

Cercetarea s-a desfășurat în perioada 1-31 martie 2013, la nivel național, pe un eșantion de 10.170 respondenți, utilizatori ai platformei iVox.ro.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

DAILYBUSINESS.RO

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ