STUDIU: Peste 60% dintre românii de la oraş au plecat în vacanţă în această vară

| 02 noi, 18:12

Peste 60% dintre românii din mediul urban cu vârsta între 18 şi 60 de ani au plecat în vacanţă în vară, iar dintre aceştia 68% şi-au petrecut concediul în ţară, 20% în străinătate, în timp ce 12% dintre ei şi-au luat concediu de două ori, petrecându-l atât în ţară cât şi în străinătate, conform unui studiu al unei companii de cercetare, remis AGERPRES.

Cei mai mulţi români care au mers în vacanţă provin din Transilvania (24%) şi Bucureşti (22%), cele două zone fiind urmate de Muntenia (18%) şi Moldova (15%). Regiunea reprezentată cel mai puţin este Dobrogea (5%) şi Banatul (3,6%). De asemenea, cei mai mulţi locuiesc în oraşe mari (peste 200.000 de locuitori), oraşe între 50.000-100.000 de locuitori şi Bucureşti. 

Venitul constituie un indicator foarte important atunci când românii se gândesc la a da banii pe o vacanţă, circa 75% din cei care au plecat în vacanţă având un venit pe gospodărie de cel puţin 3.000 de lei (mai mult de jumătate din aceştia având chiar peste 4.200 lei). 

Conform reprezentanţilor companiei de consultanţă şi cercetare, deşi vara marea este alegerea cea mai potrivită pentru vacanţe (64% menţionând că au ales litoralul), şi muntele a fost o opţiune destul de des aleasă de românii care şi-au petrecut vacanţa la ţară, 55% menţionând că au fost în zone montane. Există peste un sfert din români care au ales ambele variante, tendinţă întâlnită mai mult la tineri (18-34 ani) şi la persoanele cu venituri de peste 4.200 lei. Există 8% care au ales altceva - staţiuni balneare, vizite în diverse zone ale ţării, precum Bucovina sau Maramureş. 

Diverse au fost şi locurile din afara ţării în care 20% dintre români au ales să îşi petreacă vacanţa: destinaţia care a atras cei mai mulţi români este Grecia (33%), alte ţări fiind la o distanţă procentuală destul de mare faţă de prima - Bulgaria - 19% şi Italia - 14%. Vacanţele în străinătate sunt mai atrăgătoare pentru tineri şi pentru cei cu venituri mari. Există, de asemenea, afinităţi pentru o ţară sau alta în funcţie de vârstă. 

"Interesant de menţionat este afinitatea românilor pentru anumite ţări, în funcţie de venit: dacă pentru Grecia au optat cei mai mulţi români, indiferent de nivelul de venit, în cazul altor ţări vedem alte tendinţe. Spania a fost o destinaţie care a atras români cu venituri mari, de peste 4.200 lei pe gospodărie, Bulgaria a atras romani cu venituri medii, în timp ce Italia a atras românii cu venituri mici (sub 1.800 lei pe gospodărie). O posibilă explicaţie este alegerea acestei destinaţii deoarece au rude, prieteni care muncesc acolo şi care le pot asigura cazarea", afirmă Andreea Zanfir, project manager al companiei de cercetare şi consultanţă. 

Pentru varianta de vacanţă în străinătate, apare din ce în ce mai des menţionată vizitarea unor oraşe din Europa, 6% dintre români petrecându-şi vacanţa astfel. Printre ţările alese se află Ungaria, Austria, Germania, Marea Britanie, Cehia, Olanda, Danemarca, Suedia. Studiul online realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă precizează că un alt beneficiu pe care îl caută românii atunci când pleacă în vacanţă este să descopere culturi noi, în oraşe generoase din acest punct de vedere.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ