STUDIU: Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în iulie la 14,9% comparativ cu 16,9% în mai

| 30 aug, 14:15

Comerţul ilegal cu ţigarete a scăzut cu două puncte procentuale, în iulie 2016 faţă de mai, la 14,9%, reiese dintr-un studiu realizat de compania de cercetare Novel Research.

"Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în iulie la 14,9% comparativ cu 16,9% în mai, conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research. După aproape şase luni, procentul de 14,9% se situează sub media de 16% din 2015, precum şi sub cea a ultimilor cinci ani, de circa 15%", se menţionează într-un comunicat de presa. 

Potrivit vicepreşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Dorel Fronea, reducerea contrabandei se datorează procesului de reorganizare a instituţiei. 

"Autoritatea Vamală se află într-un amplu proces de reorganizare, cu scopul eficientizării şi transformării instituţiei în principalul pilon de cooperare vamală în regiune. Efectele pozitive ale acestui proces sunt deja vizibile: în doar două luni de când am început să funcţionăm într-o nouă structură, contrabanda cu ţigarete a scăzut cu două puncte procentuale", a declarat Fronea, coordonator al Autorităţii Vamale din România. 

Potrivit studiului, regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, cu toate că piaţa neagră a scăzut cu 15,2 puncte procentuale în iulie faţă de luna mai. Regiunile vest, sud-vest şi nord-vest deţin, de asemenea, cote importante (23%, 22,9% respectiv 21,1%). 

Din punct de vedere al provenienţei, ponderea 'cheap whites', se află în creştere (plus 2,5 puncte faţă de mai) şi continuă să deţină cea mai mare cotă (59,9%) din totalul pieţei negre. Produsele provenite din Moldova, Ucraina şi Serbia se menţin la nivel relativ constant (15,7%, 16,5% respectiv 1,8%), susţine directorul Novel Research, Marian Marcu. 

La rândul său, Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria, este de părere că piaţa neagră a scăzut cu două procente, ca urmare a acţiunilor ţintite ale instituţiilor de aplicare a legii şi in ciuda faptului că 2016 este an electoral, iar companiile producătoare de ţigarete se află într-o incertitudine legislativă fără precedent. 

"Nu ştim nici acum, după mai mult de doi ani de la publicarea Directivei tutunului în Jurnalul Oficial al UE, cum va arăta legea locală de transpunere şi normele ei de aplicare. Pentru a spori confuzia, există două proiecte aproape identice, unul aflat în dezbaterea Camerei Deputaţilor şi un altul, de OUG, iniţiat în paralel de Guvern. Niciunul nu prevede o perioadă de tranziţie pentru modificarea producţiei şi fabricarea potrivit regulilor viitoare, existând astfel un real pericol de disturbare a pieţei legale şi de stimulare a contrabandei", a precizat Gilda Lazăr. 

Totodată, Ileana Dumitru, director Legal & Corporate Affairs, BAT România, subliniază faptul că incertitudinea creează prejudicii agenţilor economici, prin costuri suplimentare de administrare a stocurilor, dar şi bugetului de stat, care înregistrează fluctuaţii la încasările din acciza la ţigarete şi pierderi anualizate de peste 500 de milioane de euro. 

În acelaşi timp, producătorii de tutun apreciază că, deşi piaţa neagră a scăzut cu două procente, România este încă departe de media europeană, de 10%. În plus, evoluţia fluctuantă a contrabandei de la începutul anului şi până acum ne determină să fim precauţi în a previziona un trend real de scădere", a explicat Alexandra Olaru, director Corporate Affairs, Philip Morris România. 

Pe de altă parte, pentru a evita viitoare perturbări majore ale pieţei, producătorii susţin că cea mai bună soluţie ar fi ca, în privinţa transpunerii Directivei tutunului, să se permită adaptarea producţiei pe parcurs, în paralel, după vechea şi după noua lege, astfel încât să fie respectat termenul de piaţă curată, 20 mai 2017, când vor trebui comercializate doar produse conforme, a subliniat şi Adrian Pirau, director Comercial, Imperial Tobacco România. 

În plus, pentru reducerea contrabandei pe viitor, realizatorii studiului consideră că sunt necesare mai multe schimbări legislative, pe care industria tutunului împreună cu autorităţile de aplicare a legii le solicită de ani de zile. "Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, este necesară clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară în zona de competenţă a acestora - pieţe, oboare, staţii de metrou', se mai arată în comunicatul citat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ