Studiu: Rata sărăciei persoanelor vârstnice din România s-a redus de la 65% în 2007 la 35% în 2013

| 28 noi, 2014

Rata sărăciei persoanelor vârstnice (peste 65 de ani) din România s-a redus de la 65% în 2007, la 35% în 2013, dar tot se menţine la aproape dublu faţă de media UE, a declarat, vineri, Victoria Stoiciu, reprezentanta Fundaţiei Friedrich Ebert România, la prezentarea programului ,,România îmbătrâneşte - Provocări şi soluţii'.

"România are una dintre cele mai mici pensii de stat din Uniunea Europeană şi una dintre cele mai mici rate de înlocuire. În ultimii ani, am înregistrat o serie de politici publice pozitive, precum introducerea pensiei minime garantate de 352 de lei, pensie de care beneficiau, în trimestrul I 2014, 482.200 de persoane. Câştigul mediu orar al persoanelor de peste 50 de ani este de 2,26 euro, faţă de 1,77 euro pe oră, cât este media naţională. Conform datelor din 2013, un tânăr de până la 30 de ani, câştiga 1,70 euro pe oră', a precizat Victoria Stoiciu.

Conform recensământului din 2011, ponderea persoanelor cu vârsta peste 65 de ani în populaţia României este de 16,1%. O proiecţie Eurostat arată că, în 2050, raportul dintre populaţia activă şi cea vârstnică va ajunge la peste 50%. În condiţiile actuale, ritmul de îmbătrânire a populaţiei României se va accentua odată cu scăderea natalităţii şi cu creşterea longevităţii.

Problema lipsei îngrijirii la domiciliu, lipsa locurilor în centrele de plasament pentru bătrâni, dar şi a personalului specializat din centrele de stat, preţurile mari pentru pensionarii bolnavi care ar dori să locuiască într-un astfel de centru dar în sistem privat, sunt câteva dintre aspectele reliefate în studiul realizat de Fundaţia Friedrich Ebert.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ