Ce consecinţe extrem de grave are stresul suportat la mijlocul vieţii

| 01 oct, 2013

Femeile care sunt stresate în perioada de mijloc a vieţii ar putea prezenta un risc sporit de a suferi mai târziu de demenţă, potrivit unui studiu citat marţi de BBC.

În urma acestui studiu, la care au luat parte 800 de suedeze de-a lungul a patru decenii, s-a constatat că acele femei care s-au confruntat cu evenimente ca divorţuri sau pierderi prezintă un risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer, peste câteva decenii. Nivelul de risc este cu atât mai mare cu cât mai stresante au fost respectivele evenimente, se arată în concluziile publicate în revista medicală BMJ Open.

Conform autorilor studiului, de vină ar putea fi hormonii de stres, care generează modificări nocive în creier. Astfel, hormonii de stres pot cauza o serie de schimbări în organism, de exemplu în ce priveşte tensiunea sau glicemia, şi de multe ori rămân la un nivel crescut şi după mulţi ani de la un eveniment traumatizant, a explicat dr. Lena Johansson şi colegii săi.

Cercetătorii precizează că aceste concluzii trebuie confirmate de alte studii, inclusiv referitoare la posibila existenţă a unui risc similar în cazul bărbaţilor stresaţi. De asemenea, următoarele studii ar trebui să aibă în vedere eficienţa unor tratamente preventive, cum ar fi managementul stresului sau terapia comportamentală.

Dr. Simon Ridley, de la Asociaţia britanică pentru Alzheimer, a ţinut să menţioneze în ce-l priveşte că factorii de risc pentru demenţă sunt 'complecşi', putând juca un rol atât vârsta, cât şi genetica şi mediul, dar din câte s-a dovedit până în prezent cel mai bun mod de a reduce riscul de demenţă este de a avea un regim alimentar echilibrat, de a face mişcare în mod regulat, de a nu fuma şi de a ţine sub control tensiunea şi colesterolul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ