SUA și Rusia au bătut palma pentru soluționarea crizei ucrainene

| 18 apr, 2014

Chiar când lucrurile arătau mai rău pentru cei din estul Ucrainei, o victorie importantă de etapă a venit de la reuniunea diplomatică de la Geneva.

Joi, șefii diplomației Ucrainei, Rusiei, Statelor Unite și Uniunii Europene au ajuns la un acord în vederea detensionării situației din regiunile Harkov, Gorlivka și Luhansk și pentru redeschiderea căilor de dialog între părțile implicate în conflict.

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a anunţat după negocierile de la Geneva că Federația Rusă, Ucraina, Uniunea Europeană şi SUA au ajuns la un acord pentru dezescaladarea “în etape” a crizei din Ucraina. “Am stabilit dezarmarea grupărilor ilegale”, a adăugat șeful diplomației ruse, referindu-se la milițiile proruse din estul țării. Totodată, acesta a insistat că “Rusia nu are nicio dorință de a trimite trupe in Ucraina.”

Documentul asumat de cei prezenți la reuniune prevede și anumite măsuri explicite pentru rezolvarea, sau măcar ameliorarea, situației create de insurgenți. “Toate grupurile înarmate ilegale trebuie să fie dezarmate, toate clădirile ocupate ilegal trebuie date înapoi proprietarilor lor legitimi, toate străzile, piețele și alte locuri publice din orașele ucrainene trebuie eliberate”, se arată în document. De asemenea, s-a hotărât acordarea amnistiei pentru cei care vor respecta dispozițiile acordului, cu excepția celor care “se fac vinovați de crime capitale”.

Apelul lui Serghei Lavrov a fost pentru începerea imediată a unui dialog național în Ucraina, precum și la descentralizare și acordarea unei mai largi autonomii regiunilor aflate în dispută cu separatiștii. Lavrov a calificat drept “discriminatorii și neprietenești” restricțiile impuse deplasărilor unor cetățeni ruși, de către statele occidentale.

Anunțul ministrului a venit la doar câteva ore după ce președintele Vladimir Putin făcuse o declarație care mai mult sigur că a trimis fiori reci liderilor de țări din estul Europei, și în mod special Ucrainei. “Consiliul Federației ruse a acordat președintelui dreptul de a folosi forțele armate în Ucraina. Sper foarte mult să nu fiu obligat să recurg la acest drept”, spunea Putin înainte de reuniunea din Elveția.

Rusia transmitea, însă, mesaje mixte. Elementul central al declarațiilor făcute de reprezentanții Federației era dorința de a realua dialogul. Înainte de reuniunea de la Geneva, la New York, occidentalii și rușii se acuzau reciproc la Consiliul de Securitate în jurul raportului ONU privind drepturile omului în Ucraina. Kremlinul a considerat raportul subiectiv, în timp ce Washingtonul, Londra și Parisul au cerut Rusiei să nu se mai amestece în treburile interne din Ucraina. Vitali Ciurkin, ambasadorul Federației Ruse la ONU, a subliniat pericolul “riscului unui război civil real”, dar afirmat în același timp și că autoritățile de la Kiev “ar trebui să înceapă un dialog” cu separatiștii rusofoni, poziție apropiată de concluziile la care s-a ajuns ulterior, la reuniunea diplomatică.

Tag-uri: Rusia, SUA, Ucraina
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ